5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăEconomieBani & AfaceriCe înseamnă și cum funcționează ajustorul fiscal, noua invenție din fiscalitatea românească

Ce înseamnă și cum funcționează ajustorul fiscal, noua invenție din fiscalitatea românească

Ajustorul fiscal, un nou concept fiscal inventat de autoritățile române, care încearcă să golească complet conturile companiilor românești, după ce au spart resurse însemnate plătind diverse avantaje pentru angajații statului, are următoarea formulă: AFIP=16%*[3%(VT-Vs)+Sch].

„Practic, dacă ideea asta se materializează în OG, va însemna ca toate companiile înregistrate în România vor datora un impozit pe profit de minimum 0,48% din veniturile totale (minus veniturile neimpozabile, veniturile aferente stocurilor, producției în curs, subvenții), plus 16% din cheltuielile de consultantă/management/redevențe înregistrate cu afiliați sau cu companii aflate în jurisdicții cu care nu avem acord de schimb de informații.Vor fi afectate toate companiile care înregistrează o marjă de profit mai mică de 3% din venituri”, scrie pe Facebook avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriș.

Dar nici companiile pe pierderi nu scapă de mâinile lacome ale fiscalității românești. Acestea vor fi taxate cu o altă variantă a ajustorului fiscal și vor plăti 16% impozit pe cheltuielile de management.

Ce înseamnă ajustor

Conform Dex Online, ajustorul este un muncitor calificat care efectueaza ajustări.

„Avem reguli privind prețurile de transfer. Sunt situatii în care aplicând aceste reguli marja de profit nu poate depăși 1-2%. Găsim situația asta în special în industria producătoare, în cazul asa numitelor „manufacturing units” (automotive, de exemplu). Ce facem cu companiile acestea, le supraimpozităm? De ce, când în unele cazuri există chiar și APA (acord de preț în avans) în care ANAF confirmă marje mult mai mici de 3%?”, continuă Biriș.

Acesta se întreabă și ce facem cu mult doritele investiții noi în producție? Le spunem potențialilor investitori că vor fi supraimpozitați de la început?

„Includem cheltuielile de consultanță cu afiliații, inclusiv din România în baza de calcul al AFIP. Adică nu dublă, ci triplă impozitare? De ce facem asta? Să fi uitat oare autorii ca avem reguli extrem de severe în ceea ce privește înregistrarea acestor cheltuieli? Și aici se aplică regulile privind prețurile de transfer. În plus, mai avem si art. 11 care permite ANAF să retrateze orice?”, se întreabă amar avocatul specializat în fiscalitate.

Răzvan Zamfir
Răzvan Zamfir
Răzvan este în presă de două decenii, fiind jurnalist atât de presă scrisă cât și de online. Și-a început cariera scriind articolele la mașina de scris, fiind licențiat în filosofie. Și-a perfectat apoi cunoștințele în jurnalismul de business și financiar. Are în portofoliu nume mari de presă precum Bursa, Capital, Business Cover – pe care l-a coordonat, Economica sau Economedia. Este autor România Liberă din iulie 2023.
Cele mai citite

S-a descoperit cauza morții lui Quincy Jones

Legendarul producător muzical Quincy Jones a decedat pe 3 noiembrie 2024, la vârsta de 91 de ani, după o luptă cu o boală necruțătoare. Cauza...

ANAF îi controlează pe cei care închiriază locuințe în regim hotelier

Autoritățile fiscale i-au luat în vizor pe proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier, dar nu își declară veniturile, potrivit Pro Tv. Potrivit datelor ANAF,...

Record de produse contrafăcute, confiscate de oficialii vamali europeni

China rămâne principalul furnizor de produse contrafăcute Oficialii vamali europeni au confiscat un număr de record de produse contrafăcute în 2023, potrivit unui raport recent...
Ultima oră
Pe aceeași temă