11.2 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe-i mai place China fostului premier Victor Ponta: Bani pentru porci dar...

Ce-i mai place China fostului premier Victor Ponta: Bani pentru porci dar și legătura cu noul președinte ASF, Alexandru Petrescu

O dezvăluire Newsweek România a arătat cum câștigă bani de la chinezi consilierul onorific al premierului Ciolacu, Victor Ponta.

Victor Ponta, consilierul onorific al premierului Marcel Ciolacu, a încasat sute de mii de lei de la compania chineză Smithfield. Nu a dorit să precizeze ce servicii a prestat exact pentru compania care se supune directivelor statului comunist chinez.

Smithfield, o afacere americană cumpărată de miliardarul chinez Wan Long este cel mai mare producător de carne de porc din lume. 

Compania este listată la Bursa din Hong Kong și deci se supune controlului guvernului chinez. 

În România, Smithfield deține crescătorul de porci Comtim Timișoara și producătorul de mezeluri Elit Alba Iulia. 

Smithfield Foods China field with pigs image
Un porc pictat stă pe gazonul birourilor executive Smithfield Foods din Smithfield, Virginia, 30 mai 2013. Poză făcută la 30 mai 2013. REUTERS/Rich-Joseph Facun/File

Cum îi vin sutele de mii de la chinezi și turci lui Victor Ponta

Conform investigației Newsweek România, începând cu 2021, prin societatea nou înființată – VP Projects Advisors SRL Ponta s-a lansat în consultanță pe bani mulți atât cu chinezii cât și cu turcii.

Ultimele date arată încasări de 3,8 milioane de lei și profit de 3 milioane de lei.

VP Projects profit graph

”Printre clienții lui Ponta se numără companii turcești: peste 2 milioane de lei de la compania turcă Eti Bakîr care a pus mâna pe rezervele de cupru ale României. 

În plus turcii doresc să construiască cu ajutorul statului român un combinat de prelucrare a acestei materii prime. 

Compania lui Ponta, care a devenit în august consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, are relații contractuale și cu companii chinezești. 

Conform documentelor consultate de Newsweek România, VP Projects Advisors a încasat din 2021 până în prezent 100.000 lei de la compania Smithfield.” Scriu jurnaliștii de la Newsweek România.

Gianina Pușcașu este administratorul lui Ponta și al nevestei sale, Daciana Sârbu

Puscasu in Ponta's and his wife's companies

Ce este interesant, jurnaliștii RL consultând documentele publice ale societății lui Ponta au dat peste lungul șir al numirilor mânei sale drepte, doamna Pușcașu în societăți de stat dar și private legate de politicieni străini.

Image of a person named Pontapuscasu
De la stânga la dreapta, psdista Ana Birchall, fostul premier britanic Tony Blair, Geanina Puşcaşu şi fostul premier Victor Ponta, martie 2015.

Vezi mai jos tot raportul despre doamna Pușcașu Geanina:

Spre exemplu, în perioada 14.04.2016 – 27.06.2016 doamna Pușcașu a fost administratorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii SA -IFN, societatea cu acționariat sută la sută a statului român sub atenta coordonare a psdistului Alexandru Popescu – vezi aici cvul său.

Puscasu in state-owned companies

De asemenea, doamna Pușcașu a ocupat funcția de administrator și la Compania Națională Aeroporturi București S.A în 2016 iar în 2019 la Compania Națională Loteria Română S.A.

Puscașu a fost asociată în firma radiată în 2011 – MC Consulting SRL cu politicianul maghiar Csaba Ferenc Asztalos actualul președinte al agenției europene pentru combaterea discriminării. Vezi aici cv-ul acestuia.

Puscasu in the company of Csaba Ferenc

Citește întreaga investigație Newsweek România aici.

Cele mai citite

Românii, tot mai împovărați din cauza ratelor. Ce spune BNR

Creditele bancare sunt tot mai scumpe și tot mai puțini români își permit să ia noi credite. Sunt mulți români care au deja contractate...

Coaliția, întâlnire pe tema organizării alegerilor

Liderii coaliţiei PSD - PNL urmează să se întâlnească, astăzi, pentru a decide în privinţa comasării alegerilor şi a calendarului electoral.Tot astăzi este anunţată...

Tinmar înhață contractul de 100 milioane de lei de la RAJA Constanța

La licitația pentru furnizarea de energie pentru RAJA Constanța s-a dat o luptă în doi: Oancea de la Tinmar și Tudose de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă