30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăPoliticăCazul Roșia Montană: Ludovic Orban, atac dur la adresa premierului Ciolacu

Cazul Roșia Montană: Ludovic Orban, atac dur la adresa premierului Ciolacu

Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, îl acuză pe premierul Marcel Ciolacu de trădarea intereselor României şi de manipularea deliberată a bursei prin declaraţiile date în cazul Roşia Montană, susţinând că este „de a dreptul scandalos” faptul că prim-ministrul şi-a asumat meritul pentru succesul ţării noastre în acest proces.

„Obligaţia oricărui oficial al statului român, cu atât mai mult obligaţia premierului României este să apere interesele statului român. Premierul Ciolacu, începând cu data de 1 februarie, a declanşat o întreagă isterie naţională, evocând posibilitatea ca România să piardă procesul Roşia Montană şi începând o serie de acuzaţii la adresa lui Cioloş, la adresa mea, amândoi pentru poziţiile pe care le-am avut ca premier, la adresa altor formaţiuni politice, cum e cazul USR şi, de asemenea, la adresa organizaţiilor din societatea civilă care au susţinut ca exploatarea de la Roşia Montană să se facă în condiţiile legii, pe bază de acord de mediu, cu respectarea legislaţiei de mediu. Din păcate, dacă tăcea filosof rămânea Ciolacu. Nu ai voie, ca premier al statului român, tu să te comporţi ca un avocat, de fapt, al celor de la Gabriel Resources”, a afirmat duminică Orban la B1 Tv.

El a apreciat că declaraţiile lui Marcel Ciolacu despre posibilitatea ca România să piardă acest proces puteau fi folosite împotriva ţării noastre, puteau să se influenţeze arbitrii.

„În loc să spună că această companie nu are niciun drept, a iniţiat acest litigiu fără să aibă niciun fel de bază legală, în loc să spună foarte clar că statul român nu a greşit cu nimic faţă de această companie, premierul Ciolacu l-a acuzat pe Dacian Cioloş, nu pentru ce a făcut el, ca o persoană fizică, ci pentru deciziile pe care le-a luat ca premier, m-a acuzat pe mine, tot pentru deciziile pe care le-am luat ca premier, de fapt inducând ideea că există o vinovăţie a statului român prin deciziile pe care le-au luat oamenii politici, este inacceptabil aşa ceva”, a mai spus Ludovic Orban.

El consideră că „acest proces a fost câştigat pentru că nu toţi oamenii politici din România, nu toţi jurnaliştii din România au fost pe nota de plată a Roşia Montana Gold Corporation”.

„Lansez o acuzaţie, pe lângă acuzaţia de trădare a intereselor României care a fost făcută de Ciolacu, îl acuz pe Ciolacu de manipularea deliberată a bursei. Preţul acţiunilor Gold Corporation, compania listată la bursa din Toronto, preţul acţiunilor pe toată această perioadă a declaraţiilor şi campaniei care a fost declanşată de declaraţiile publice a lui Marcel Ciolacu, preţul acela s-a dublat, au crescut de la 045 la 087, aproape s-au dublat”, a mai spus Ludovic Orban.

În opinia sa, este „culmea ipocriziei” că Marcel Ciolacu şi-a asumat meritul pentru succesul României în acest proces.

„Să vii să-ţi asumi meritul pentru acest succes, când tu nu ai făcut practic absolut nimic, că tu n-ai făcut altceva decât să dai nişte declaraţii care puteau să influenţeze împotriva intereselor statului român arbitrii care urmau să se pronunţe prin decizie, mi se pare de a dreptul scandalos”, a adăugat fostul premier.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...
Ultima oră
Pe aceeași temă