Notre-Dame a renunțat la restaurarea „corectă din punct de vedere politic” după reacțiile adverse, scriu jurnaliștii de la The Telegraph.
Astfel, Catedrala renunță la planurile pentru un „traseu de descoperire” pentru cinci continente și proiecții multilingve în favoarea „simplităţii nobile”.
Notre-Dame a renunțat la planurile pentru o renovare „corectă din punct de vedere politic” în interiorul catedralei, dezvăluind noi modele care se concentrează pe scene simple din Vechiul Testament.
Laurent Ulrich, Arhiepiscopul Parisului, a prezentat vineri noul aspect unui grup restrâns de jurnalişti, spunând că este axat pe „simplitatea nobilă” şi adunarea oamenilor mai degrabă decât împărţirea lor.
Planurile includ proiecte pentru un nou altar și un relicvar „monumental” pentru a găzdui coroana de spini care a supraviețuit în mod miraculos incendiului care aproape a distrus capodopera gotică pe 16 aprilie 2019.
Acele părți ale clădirii care au fost avariate de incendiu sunt restaurate cu minuțiozitate la gloria lor de odinioară, inclusiv o copie identică a turnului din secolul al XIX-lea, care urmează să înceapă să fie ridicată în iulie.
Cu toate acestea, planurile inițiale de a schimba total interiorul, dezvăluite de The Telegraph în 2021, au fost abandonate după ce au stârnit o furtună de controverse.
Sub acestea, vizitatorii urmau să fie conduși pe un „traseu de descoperire” a 14 capele tematice reprezentând Geneza, Avraam, Exodul și profeții, precum și cinci continente, cu accent pe Africa și Asia.
Turul s-ar fi încheiat într-o capelă dedicată „creației împăcate”, și anume ecologismului, așa cum este prezentat în enciclica Laudato si ’ a Papei Francisc.
Cutiile confesionale urmau să fie înlocuite cu picturi murale de artă modernă și noi efecte de sunet și lumină pentru a crea „spații emoționale”.
Părintele Gilles Drouin, care a fost inițial responsabil, a mai spus că intenționează să proiecteze pe pereți fraze în mandarină, franceză, spaniolă și engleză.
Unii critici au fost îngroziți. „Este ca și cum Disney ar fi intrat în Notre-Dame”, a spus Maurice Culot, un arhitect, urbanist, teoretician și critic premiat din Paris la acea vreme.
„Este un fel de parc tematic și foarte copilăresc și banal, având în vedere măreția locului”, a spus el pentru The Telegraph.
O altă sursă principală a numit-o „corectitudinea politică a înnebunit”, avertizând că va „mutila” opera lui Eugene Viollet-le-Duc, celebrul arhitect care a restaurat catedrala în urma ravagiilor Revoluției Franceze, într-un efort de a recâștiga spiritul creștinismului medieval.
Dar, conform noilor planuri văzute de The Telegraph, cele 14 capele ale catedralei vor „corespunde acum unui personaj din Vechiul Testament legat de o temă”.
La sud, unde o pictură murală din secolul al XVI-lea înfățișează învierea, capelele vor fi dedicate diverșilor sfinți „legați de istoria diecezei Parisului, asociate cu roadele Duhului Sfânt”.
„Toate capelele vor fi amenajate ținând cont de lucrările care se aflau deja în catedrală înainte de incendiul din 2019”, se spune.
Olivier Josse, secretarul general al Notre-Dame, a declarat: „Am abandonat [planurile anterioare] și am bazat totul pe ceea ce era deja în catedrală, istoria ei și am reconfigurat vizita, inclusiv titlurile capelelor, pentru a se potrivi cu asta. ”
„Arhiepiscopul Parisului ne-a spus tuturor: „Vreau ceva care ne unește, nu ceva care ne desparte și care exprimă o simplitate nobilă”.
Domnul Josse a confirmat că vor exista „opere de artă moderne” în interiorul capelelor „dar vom face asta pe măsură ce mergem și ne vom lua timpul”.
El a adăugat: „Cel mai important este să putem primi credincioșii și vizitatorii pentru redeschiderea catedralei în condiții care să îi aducă împreună pe toți cei care au declanșat atât de multă emoție cu acest incendiu. Deci mesajul este unul de liniște și pace.”
În ceea ce privește proiectarea frazelor străine pe pereți, Olivier Ribadeau Dumas, rectorul de la Notre-Dame, a declarat pentru The Telegraph: „Și această idee a fost abandonată”.
Cu toate acestea, el a adăugat: „Suntem foarte conștienți că oamenii vin din întreaga lume pentru a vizita Notre-Dame și că semnele trebuie să fie în diferite limbi”.
Philippe Plagnieux, profesor de istorie a arhitecturii medievale la Sorbona, a spus că noile planuri sunt „un mare relief”.
„Acest lucru este mult mai respectuos față de lucrările care existau deja în catedrală”, a spus el.
„Planul inițial a fost îngrozitor. A scăpat de toate aspectele vechi ale catedralei și a fost kitsch și strălucitor.
„Întreaga echipă de la Notre-Dame s-a schimbat, iar proiectul este acum mai consensual și mai puțin intruziv.
„Ceea ce era cu adevărat important a fost să păstrăm toate tablourile lui Viollet-le-Duc, toate lucrările vechi. Nu am nimic împotriva creării de noi lucrări, dar nu aruncând orice altceva.
„Aceasta fiind spuse, ideile proaste au un obicei prost de a reapare la suprafață, așa că trebuie să rămâneți vigilenți.”
După incendiul teribil, Emmanuel Macron, președintele francez, a promis că Notre-Dame va fi deschisă la timp pentru Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris.
Deși ar putea fi gata să țină liturghia până atunci, planul este redeschiderea completă a catedralei pe 8 decembrie 2024, la timp pentru Sărbătoarea Imaculatei Concepții.
Întrebat dacă sunt încă pe drumul cel bun, dl Josse a spus că este o „lucrare extrem de complexă” care coordonează 500 de lucrători la fața locului și cei din întreaga țară.
„Este o sarcină colosală, dar încă sperăm că se poate face”, a spus el.