3.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoCât de real a fost riscul ca România să piardă procesul Roșia...

Cât de real a fost riscul ca România să piardă procesul Roșia Montană? Afaceriștii au profitat de pe urma variației bruște a prețurilor acțiunilor

Tribunalul Arbitral a scutit România să plătească daunele de miliarde de dolari cerute de firma Gabriel Resources pentru neînceperea exploatării miniere la Roșia Montană, iar în urma acestei sentințe prețurile acțiunilor firmei străine au variat brusc, ceea ce a adus beneficii uriașe unor investitori.

România a primit, în ziua de 8 martie 2024, Hotărârea Acţiunii arbitrale internaţionale care fusese iniţiată de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) pentru a obține, din partea statului român, daune estimate la 6,7 miliarde USD. Cererea formulată de Gabriel Resources a fost respinsă, ceea ce reprezintă pentru statul român o veste excelentă. Procesul pe acest subiect durează de 16 ani, după cum precizează un fost ministru al Mediului, Korodi Attila. Suspect este faptul că, abia în ultimele câteva zile dinainte de anunțarea sentinței, o serie de oficiali români, în frunte cu premierul Marcel Ciolacu și cu ministrul Marcel Boloș, au făcut brusc declarații alarmiste, conform cărora România urma să piardă procesul iar firma străină urma să câștige miliarde de dolari. În contextul acestor declarații care anticipau succesul în justiție al Gabriel Resources, prețul acțiunilor sale a crescut exploziv. Iar după ce s-a anunțat pierderea procesului, prețul acelorași acțiuni s-a prăbușit. O serie de persoane publice, între care se numără judecătorul Cristi Danileț și liderul USR Cătălin Drulă, îi acuză pe politicienii de la guvernare că au amplificat în mod deliberat această panică legată de riscul ca România să piardă procesul.

Mecanismul acestei manipulări a bursei este prezentat de Cristi Danileț. „Să zicem că am mulți bani. Investesc masiv: cumpăr ieftin acțiuni de la corporația care ar fi trebuit să exploateze diamante într-o țară bananieră, dar care are acum acțiunea stopată ca urmare a unui proces cu țara respectivă. Mai sunt câteva zile până la verdict. Imi vine o idee: ce ar fi să fac o speculație la scară mare, dar atât de mare și de evidentă încât nimeni să nu mă bănuiască de ceva? Așa că plătesc presa, vorbesc cu oficiali, cumpăr influenceri. Creez știrea falsă că respectiva companie va câștiga, deci va redeveni jucător important pe piață. Oamenii <mei> răspândesc zvonul. Printr-un mecanism extrem de curios, însuși premierul țării anunță public că țara sa va pierde procesul cu această corporație și că Guvernul lui deja calculează sume, caută vinovați, anunță dezastrul social, prăbușirea economiei. Bursa înnebunește, prețul acțiunilor mele crește. Aștept creșterea cea mai convenabilă, apoi scap brusc de acțiuni. Vând totul extrem de scump. Vine ziua procesului și… țara câștigă. Compania scade enorm la bursă. Acționarii vor să scape rapid de acțiunile cumpărate. Se vinde masiv. Bursa suspendă tranzacțiile. Cei care cumpăraseră de la mine rămân cu buza umflată. Eu mă întorc cu spatele la ei și îmi număr banii făcuți cu un simplu zvon”.

„Dacă pe 31 ianuarie 2024, valoarea unei acțiuni Gabriel Resources valora 0,45 dolari, pe 7 martie, cu o zi înainte de verdict, acestea ajunseseră la 0,87 dolari. Acțiunile s-au dublat imediat după declarațiile lui Marcel Ciolacu cu privire la iminența pierderii procesului în cazul Roșia Montana. A fost o hoție coordonată de însuși premierul României, o creștere artificială și controlată a acțiunilor. O mână de băieți deștepți au câștigat din manipularea bursei. Trebuie să aflăm numele lor”, a anunțat liderul USR, deputatul Cătălin Drulă. Președintele USR a depus oficial plângere la Agenția de Reglementare a Pieței de Capital din Canada și consideră că, în plus, „este nevoie și de o anchetă DNA, ASF și ANI”.

Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial sub mandatul lui Băsescu și fost ministru al Muncii sub mandatul premierului Boc, consideră însă că premierul Marcel Ciolacu este nevinovat, în sensul că premierul n-a profitat personal de variația prețurilor acțiunilor. „Nu s-a îmbogățit la bursă pe seama procesului dinainte pierdut și finalmente câștigat. Alții s-au îmbogățit pe seama gogomăniei lui. Înclin să cred că indivizi care gravitează în jurul RMGC. Marcel era ținta perfectă. Naiv, speriat de anul electoral, lacom de imagine, cu un instinct de conservare destul de primitiv (jocurile sofisticate îi vizează exact pe oameni cu genul ăsta de instinct). Cineva <credibil> i-a dat asigurări că RMGC câștigă, în orice caz, să se pregătească pentru ce e mai rău. Marcel s-a panicat, conform așteptărilor, și a pus la lucru aparatul de propagandă, oricum excesiv și, în general, inept”, este de părere Sebastian Lăzăroiu.

„Cum va mai putea Marcel Ciolacu să negocieze ceva pentru România din calitatea de premier al țării, în condițiile în care am văzut că reprezintă interesele unui grup organizat? Niciun partener străin nu va mai avea încredere într-un astfel de premier, implicat într-o escrocherie pe bursă. Avem de-a face cu o manipulare deliberată, cu beneficii ilegale pentru câțiva”

Cătălin Drulă,

Președinte USR

„Teoria mea e că Ciolacu e nevinovat. Nu s-a îmbogățit la bursă pe seama procesului dinainte pierdut și finalmente câștigat. Alții s-au îmbogățit pe seama gogomăniei lui. Înclin să cred că indivizi care gravitează în jurul RMGC. Marcel era ținta perfectă. Naiv, speriat de anul electoral, lacom de imagine, cu un instinct de conservare destul de primitiv (jocurile sofisticate îi vizează exact pe oameni cu genul ăsta de instinct). Cineva „credibil” i-a dat asigurări că RMGC câștigă, în orice caz, să se pregătească pentru ce e mai rău. Marcel s-a panicat, conform așteptărilor, și a pus la lucru aparatul de propagandă”

Sebastian Lăzăroiu,

Sociolog

Echipa de avocați care a câștigat procesul, în beneficiul statului român, a fost condusă de Crenguța Leaua. Korodi Attila, fost ministru al Mediului, aduce mulțumiri publice acestei echipe de avocați.

„Am câștigat procesul împotriva Gabriel Resources. Nu pot stăpânii bucuria pe care o am. Compania a început cu mine și a dorit să termine cu statul român în a cere despăgubiri. 16 ani de procese, cereri de despăgubiri, presiuni politice, joc murdar.

Doamne, nu-mi vine să cred!!!!

Mă bucur ca un copil mic!!!!

Despăgubiri cerute în justiție împotriva mea de un milion de euro. Un sprijin nemaivăzut până atunci în procesul intentat împotriva mea din partea ONG-urilor care au intrat în proces de partea mea și a ministerului. Și am câștigat și atunci, și statul român a câștigat și de data aceasta.

Crenguța Leaua 👏👏👏👏👏.

A fost echipa de avocatură care ne-a sprijinit începând din anii 2007. Apărau interesele Ministerului Mediului condus atunci de mine. Și au ținut cu cauza dreaptă până astăzi, 2024″, a scris, pe facebook, Korodi Attila.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Incendiu la Vălenii de Munte. Acoperișul unui lăcaș de cult a luat foc

Un incendiu a izbucnit miercuri seară la o casă de rugăciune din oraşul Vălenii de Munte, focul manifestându-se la nivelul acoperişului pe o suprafaţă...

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...

Ciucă a dat în scris că nu va apăra pe nimeni în fața justiției. Nu l-a nominalizat expres pe Iohannis

Candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a semnat în direct, la dezbaterea electorală de la Antena 3 CNN, o hârtie în care spune că...
Ultima oră
Pe aceeași temă