18.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăInternaționalCasa Albă vede puține șanse pentru un armistițiu după declarațiile recente ale...

Casa Albă vede puține șanse pentru un armistițiu după declarațiile recente ale Hamas

Casa Albă a apreciat marţi declaraţiile Hamas cu privire la un armistiţiu propus, asociat cu eliberarea ostaticilor din Fâşia Gaza, ca fiind “nu prea încurajatoare”, chiar dacă mediatorii încă aşteaptă un “răspuns” oficial din partea mişcării islamiste palestiniene, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

“Am văzut Israelul făcând câţiva paşi înainte în privinţa a ceea ce pune pe masă. Şi, desigur, am văzut declaraţii publice din partea Hamas care au fost, să spunem, nu foarte încurajatoare”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Oficialul american a declarat că a vorbit marţi dimineaţă cu prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdelrahman Al-Thani, care a indicat că “nu a primit încă un răspuns de la Hamas” la acordul propus.

Această propunere a fost înaintată în cadrul unei întâlniri maraton, desfăşurată duminică la Cairo, în prezenţa reprezentanţilor guvernului israelian şi ai Hamas şi a unei echipe de mediatori din Egipt, Statele Unite şi Qatar.

“L-am îndemnat să încerce să obţină un răspuns de la ei, cât mai repede posibil şi, de îndată ce vom avea mai multe informaţii despre acest subiect, vi le vom comunica”, a adăugat Jack Sullivan.

“Este timpul. Să încheiem această încetare a focului. Noi suntem gata. Cred că Israelul este pregătit. Şi cred că Hamas ar trebui să vină la masă şi să fie, la fel, pregătit să facă asta”, a spus el.

Hamas a anunţat marţi că studiază un plan pentru un armistiţiu ce va dura câteva săptămâni în luptele şi raidurile aeriene din Fâşia Gaza, însoţit de eliberarea a zeci de ostatici israelieni, în pofida respingerii unora dintre cererile sale.

VIDEO: Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al SUA: “Trebuie să continuăm să comunicăm cu Rusia”

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a purtat discuții confidențiale cu înalți oficiali ruși, cu scopul de a reduce riscul unui război mai amplu din cauza Ucrainei, a declarat o sursă. Între timp, Sullivan, vorbind la un eveniment la Clubul Economic din New York, nu a spus că a fost el însuși implicat în discuții directe, dar a precizat că a spus în repetate rânduri că “avem canale de comunicare cu Federația Rusă la nivel înalt”.

Sursa, care a cerut să rămână neidentificată, a declarat că discuțiile sunt în curs de desfășurare. Discuțiile cu Sullivan au fost raportate pentru prima dată de Wall Street Journal.

Sullivan a declarat în septembrie că Statele Unite au comunicat în mod public și privat cu rușii despre amenințările președintelui rus, Vladimir Putin, de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Se pregătește campania pentru alegerile prezidențiale din România. Ciolacu îl ironizează pe Ciucă pe motiv că scrie cărți

Bunele relații dintre Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, în calitate de șefi ai celor două partide aliate la guvernare, PNL și PSD, se apropie...

Urmează să participi la un eveniment și vrei un look impecabil? Alege un costum de ceremonie marca Seroussi

Într-o lume frenetică, plină de schimbări rapide, există câteva lucruri ce rămân constante. Acestea sunt evenimentele importante pe care ni le amintim întotdeauna cu...

Alegerea cablurilor electrice pentru o casă

Ai început planul de execuție al casei sau pur și simplu vrei să extinzi un circuit pentru a instala o priză suplimentară? Pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă