15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalCartelul balcanic se scufundă, în timp ce Spania confiscă 2,7 tone de...

Cartelul balcanic se scufundă, în timp ce Spania confiscă 2,7 tone de cocaină la bordul unei nave mari

Acțiunile simultane din Serbia și Spania au condus la arestarea liderului drogurilor și a cinci dintre afiliații săi de bază.

Europol a sprijinit destructurarea unei mari organizații de trafic de droguri, investigată în cadrul Cartelului balcanic al Grupului operațional coordonat de Europol.

“Operațiunea condusă de Serbia a implicat autorități de aplicare a legii din Brazilia, Croația, Franța, Polonia, Portugalia, Spania și Slovenia și a fost susținută de Centrul de analiză și operațiuni maritime – Narcotice (MAOC-N)”, anunță Europol, printr-un comunicat de presă remis cotidianului național “România liberă”.

Potrivit sursei citate, nn ianuarie 2022, Departamentul din Belgrad al Poliției Criminale Sârbe a inițiat o anchetă asupra acestui cartel de droguri, despre care se presupune că ar fi implicat în traficul angro de cocaină din America de Sud către UE.

Activitățile de aplicare a legii împotriva acestei rețele s-au extins la autoritățile din UE și dincolo de acestea, rezultând într-o anchetă internațională amplă coordonată de Europol.

Organizația vizată a fost în curând suspectată că ar organiza transporturi de cocaină de mai multe tone din Brazilia către UE.

Informațiile operaționale au subliniat: căpitanii de naționalitate ucraineană și cehă au călătorit de mai multe ori în Capo Verde sau în alte locații din Africa de Vest pentru a-și pregăti nava pentru operațiuni de contrabandă. Informațiile operaționale descoperite recent au arătat că nava a fost localizată în Brazilia. Acest lucru a permis autorităților braziliene și spaniole, sprijinite de MAOC-N, să-și monitorizeze îndeaproape mișcările.

Ziua de acțiune din 24 august 2023 a dus la:

  • 6 arestări
  • 15 percheziții domiciliare
  • 2,7 tone de cocaină confiscate
  • Alte confiscări includ: două vehicule de ultimă generație, ceasuri de lux și peste 550 000 EUR în numerar
  • Număr mare de conturi bancare și imobile blocate pe durata investigației financiare în curs

Anchetatorii au identificat un cetățean sârb drept unul dintre principalii organizatori ai rețelei infracționale, care a fost apoi desemnat drept țintă de valoare înaltă (HVT).

Acțiunile de aplicare a legii au vizat acest HVT sârb, precum și alte persoane instrumentale pentru funcționarea continuă a operațiunilor cartelului de droguri.

Acești coordonatori principali ai cartelului drogurilor au aranjat operațiunile de transport prin intermediul platformelor de comunicații criptate.

Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin analitic continuu anchetei. Dezvoltarea informațiilor a dezvăluit o rețea completă acoperită care operează pe continente și țări.

Europol a facilitat coordonarea între autoritățile naționale și a trimis un expert la Belgrad în ziua de acțiune pentru a sprijini anchetatorii de pe teren. Europol a facilitat, de asemenea, desfășurarea a doi anchetatori sârbi în echipă cu autoritățile spaniole în timpul perchezițiilor asupra navei confiscate.

Grupul operațional de operare vizează cartelurile balcanice

Eliminarea a trei instrumente de comunicare criptate utilizate de infractori, și anume Encrochat, Sky ECC și Anom, a oferit autorităților internaționale de aplicare a legii o perspectivă fără precedent asupra rețelelor criminale și a modului în care acestea funcționează.

O tendință descoperită a fost rolul important al rețelelor criminale compuse în mare parte din cetățeni din țările din regiunea Balcanică în comerțul global cu cocaină.

Europol a creat Grupul operațional de operare Cartel balcanic pentru a oferi un răspuns la această amenințare. Grupul operațional de lucru reunește țări din regiunea Balcanilor, UE și din întreaga lume, astfel încât să poată viza în mod eficient aceste rețele criminale sub conducerea membrilor cu legături strânse cu regiune.

La această acțiune au participat următoarele autorități:

  • Brazilia: Poliția Federală (Policia Federal)
  • Croația: Poliția Națională (Služba kriminaliteta droga/PNUSKOK – Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta)
  • Franța: Poliția Națională (Police Nationale / OFAST – Office anti-stupéfiants) și Direcția Generală a Vămilor (Direction Générale des Douanes / DNRED – Direction nationale du renseignement et des enquêtes douanières)
  • Polonia: Biroul Central de Investigații al Poliției (Centralne Biuro Śledcze Policji)
  • Portugalia: Poliția Judiciară (Polícia Judiciária)
  • Serbia: Direcția Poliției Criminale (Управа криминалистичке полиције, Полицијска управа за град Београд)
  • Slovenia: Biroul Național de Investigații (Nacionalni Preiskovalni Urad)
  • Spania: Poliția Națională (Policía Nacional)

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Motivul incredibil pentru care Kristi Noem, om politic din SUA, și-a ucis câinele

Kristi Noem a spus că a relatat întâmplarea pentru a demonstra că este dispusă să facă lucruri care sunt „dificile şi urâte” atât în...

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă