Cei doi candidați britanici la funcția de prim-ministru au promis duminică să abordeze imigrația ilegală ca pe o prioritate, ambii susținând politica guvernului de a trimite migranții în Rwanda.
Fostul ministru de finanțe Rishi Sunak și ministrul de externe Liz Truss se luptă pentru a deveni următorul prim-ministru al Marii Britanii, după ce o revoltă legată de administrația plină de scandaluri a lui Johnson l-a forțat pe acesta să demisioneze, notează Reuters.
Marea Britanie se confruntă cu o inflație în creștere, o creștere economică blocată și un număr tot mai mare de greve.
Sunak s-a descris sâmbătă ca fiind „outsiderul” după ce Truss a ajuns în fruntea sondajelor de opinie în rândul membrilor Partidului Conservator, care vor desemna viitorul lider și prim-ministru al Marii Britanii, rezultatul urmând să fie afișat pe 5 septembrie.
Duminică, ambii candidați și-au prezentat planurile de a continua politica guvernului de a trimite imigranții ilegali în Rwanda, deși primul zbor de deportare a fost blocat luna trecută de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Truss, care este cotată ca favorită pentru a câștiga competiția, a declarat că va căuta să urmărească mai multe „parteneriate de procesare cu țări terțe, cum ar fi Rwanda”, va crește forța de frontieră cu 20% și va consolida Carta drepturilor Marii Britanii.
„În calitate de prim-ministru, sunt hotărâtă să duc politica din Rwanda până la punerea în aplicare completă, precum și să explorez alte țări în care putem lucra la parteneriate similare. Mă voi asigura că avem nivelurile potrivite de forță și protecție la frontierele noastre. Nu mă voi îngenunchea în fața CEDO și a eforturilor sale continue de a încerca să controleze politica de imigrare”, a declarat Truss.
Sunak, care a obținut sprijinul celor mai mulți parlamentari conservatori în voturile anterioare de conducere, a declarat că va trata imigrația ilegală ca pe „unul dintre cele cinci răspunsuri majore de urgență” pe care le va aborda în primele 100 de zile ca prim-ministru.
„Voi adopta o abordare cu obiective dure, cu stimulente pentru cei care le îndeplinesc și sancțiuni pentru cei care nu le îndeplinesc. Dacă o țară nu va coopera pentru a-i lua înapoi pe migranții ilegali, nu mă voi gândi de două ori la relația noastră cu ea atunci când vine vorba de ajutor extern, comerț și vize,” a spus acesta.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!