20.7 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoCancelarul Austriei l-a invitat pe președintele Bulgariei la concertul de Anul Nou

Cancelarul Austriei l-a invitat pe președintele Bulgariei la concertul de Anul Nou

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, l-a invitat pe președintele Bulgariei la concertul de Anul Nou de la Viena, iar șeful statului bulgar, Rumen Radev, a acceptat invitația.

Invitația lansată de cancelarul Nehammer a părut o tentativă de reconciliere între Austria și Bulgaria, după ce Austria a blocat intrarea Bulgariei în Spațiul Schengen. Pe timpul vizitei la Viena, președintele Bulgariei a avut și o întâlnire cu președintele federal al Austriei, Alexander Van der Bellen.

După cum se știe, România a fost și ea blocată să intre în Spațiul Schengen, ca și Bulgaria. Pentru România și Bulgaria, opoziția a venit în egală măsură din partea Austriei și a Olandei.

Nu este clar dacă președintele României a primit și el o invitație din partea cancelarului Nehammer. Dar este cert că șeful statului român n-a participat la concertul de la Viena, din 1 ianuarie 2023. Programul oficial din 1 ianuarie 2023 al președintelui Iohannis nu include acest eveniment. Dar nici nu se precizează o altă activitate a președintelui Iohannis, în data de 1 ianuarie 2023. Cele mai recente documente semnate de șeful statului român au fost datate 30 decembrie 2022.

Șeful guvernului de la Viena, Karl Nehammer, chiar a postat pe internet poze în care apare alături de președintele Bulgariei, la concert. Cancelarul federal al Austriei se declară “bucuros” că președintele Bulgariei i-a acceptat invitația la acest eveniment cultural.

Nehammer a fost și el invitat în Bulgaria

Nehammer lansează însă și un mesaj politic. “Austria sprijină toate eforturile Bulgariei de a proteja eficient frontierele externe și de a stopa migrația ilegală. Solicit și eu acest sprijin din partea UE”, subliniază Nehammer. El a primit invitația de a vizita Bulgaria, pe 23 ianuarie 2023. Cancelarul de la Viena urmează să ajungă la granița Bulgariei pentru a vedea activitatea autorităților de frontieră bulgare.

Un detaliu relatat de presa bulgară este că fiica președintelui Radev, Darina, și-a însoțit tatăl la concertul de la Viena. Fiica președintelui Bulgariei nu apare însă în poza difuzată de cancelarul Austriei.

Pe de altă parte, presa internațională remarcă și un alt oficial străin care a fost prezent la concertul de la Viena. Acesta a fost Subrahmanyam Jaishankar, ministrul de Externe al Indiei. Ministrul de Externe al Indiei a fost invitat la Viena de omologul său austriac, Alexander Schallenberg.

Cancelarul Austriei nu face nicio promisiune Bulgariei

Opiniile față de gestul diplomatic al lui Nehammer de a discuta cu președintele Bulgariei sunt împărțite. Unii îl acuză pe cancelar că a făcut doar un exercițiu de imagine. “Was für ein peinlicher Auftritt Herr BK” (“Ce performanță jenantă, domnule cancelar federal”), îi răspunde lui Nehammer o utilizatoare de pe Facebook. “Ce anume a făcut bine?”, întreabă o altă persoană, referindu-se la Nehammer.

Un alt mesaj adresat lui Nehammer este și mai nervos: “Cine l-a invitat și pe el? Pe banii noștri? Voi n-ați invitat pe nimeni, noi am plătit biletele! Inclusiv pe al tău!”

În zilele de 9 – 10 februarie 2023 este programat un Consiliu European, la care unul dintre subiectele în discuție va fi cel al migrației. Apoi, în martie 2023, este programată o reuniune a Consiliului JAI, în care se poate vota o nouă extindere a Spațiului Schengen. Dacă subiectul Schengen va fi supus la vot, România și Bulgaria ar putea primi un vot pozitiv, în Consiliul JAI.

Până în acest moment, situația României și a Bulgariei în privința intrării în Schengen a fost analizată în comun. România ar putea încerca o “decuplare” de Bulgaria, pe acest subiect. Dar mai mulți oficiali români, inclusiv președintele Iohannis, au susținut că această “decuplare” n-ar fi o idee bună pentru România.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Stefano Pioli, OUT de la AC Milan! Cine e favorit să îi ia locul

Clubul italian de fotbal AC Milan a confirmat vineri despărţirea oficială de antrenorul Stefano Pioli, cu care a triumfat în Serie A în sezonul...

Un nou sondaj Eurobarometru reflectă opiniile și așteptările cetățenilor UE înainte de alegerile europene

Cel mai recent sondaj Eurobarometru standard arată că europenii doresc ca UE să fie mai puternică și mai independentă. “În special, peste trei sferturi dintre...

Stefano Pioli, OUT de la AC Milan! Cine e favorit să îi ia locul

Clubul italian de fotbal AC Milan a confirmat vineri despărţirea oficială de antrenorul Stefano Pioli, cu care a triumfat în Serie A în sezonul...
Ultima oră
Pe aceeași temă