21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSocialEvenimentCamătă și înșelăciune la Craiova. DIICOT a reținut trei persoane

Camătă și înșelăciune la Craiova. DIICOT a reținut trei persoane

La data de 09.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au luat măsura reținerii a trei inculpați, cercetați sub aspectul săvârșirii mai multor infracțiuni grave, printre care constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, abuz de încredere, înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

Potrivit informațiilor obținute în urma investigațiilor, se pare că în perioada cuprinsă între 2022 și 2023, cei trei inculpați au format un grup infracțional organizat pe criterii familiale. Acest grup a acordat împrumuturi unor persoane, perceputând dobânzi exorbitante, cuprinse între 20 și 50% pe lună, practicând astfel camătăria.

Comunicatul DIICOT

La data 09.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea a 3 inculpați, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă, abuz de încredere,  înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată.

Din cercetările efectuate a rezultat că, în cadrul grupului infracțional constituit, pe criterii familiale,  în perioada 2022 –2023, inculpații au acordat mai multor persoane împrumuturi pentru care au perceput dobânzi cămătărești (20 – 50% pe lună). În cazul nerestituirii banilor împrumutați la data convenită inculpații au procedat la  înstrăinarea fără drept a bunurilor lăsate cu titlu de garanție  inducând în eroare  cumpărătorii cu privire la calitatea lor de proprietar, prin   semnarea în fals a contractelor de vânzare cumpărare și falsificarea ștampilelor aparținând unor  instituții publice.

Probatoriul administrat a reliefat că, liderul grupului  se ocupa cu supraveghea activității membrilor, care  acordau efectiv împrumuturile, stabileau şi încasau dobânzile, preluau şi evaluau bunurile impuse ca garanție şi le valorificau în cazul nerestituirii la termen a sumelor împrumutate și dobânzilor impuse.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost identificate și ridicate acte de identitate în original ale persoanelor împrumutate sau membrilor de familie,  documente de achiziţie a unor bunuri mobile şi imobile, sume de bani, precum și alte mijloace de probă.

În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dolj cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Gabriela Firea își depune candidatura la funcția de primar general, în prezența lui Ciolacu

Gabriela Firea își depune oficial candidatura pentru funcția de primar general al Capitalei, în ziua de duminică, 28 aprilie 2024. Evenimentul se va desfășura la...

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...

România are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de departe statul...
Ultima oră
Pe aceeași temă