Ministrul interimar al Energiei din Bulgaria, Rossen Hristov, a transmis luni că va trebui să discute cu firma rusă Gazprom în legătură cu reluarea livrărilor de gaze naturale, după ce acestea au fost oprite în aprilie.
Oficialul bulgar nu a precizat când vor avea loc discuţiile cu partea rusă, deşi a declarat că Sofia va negocia săptămâna aceasta cu Azerbaidjanul majorarea livrărilor de gaze azere şi va discuta despre aprovizionare cu traderi de gaze din Turcia.
Bulgaria vrea să discute din nou cu Gazprom după ce în aprilie s-au oprit livrările ca urmare a refuzului plății în ruble
„Ţinând cont de solicitările din partea companiilor şi a sindicatelor, în realitate discuţiile cu Gazprom privind reluarea livrărilor sunt inevitabile”, a afirmat Hristov, potrivit bugetul.ro.
Peste 90% din gazele naturale importate de Bulgaria erau din Rusia. În 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului. Anual, Bulgaria consumă aproximativ trei miliarde de metri cubi de gaze.
Bulgaria, unde unii sunt pro-ruși, divizată după tăierea gazului
Săptămâna trecută, Bulgaria și Polonia au devenit primele victime europene ale sancțiunilor impuse de Rusia în domeniul gazelor naturale, atunci când Moscova a întrerupt livrările către cele două țări, notează Al Jazeera.
Anterior, compania energetică bulgară de stat, Bulgargaz, a declarat că condițiile propuse de gigantul energetic rus Gazprom reprezintă o încălcare a contractului și a refuzat să plătească pentru resursă în ruble, așa cum a stipulat președintele rus Vladimir Putin.
Din fericire pentru Bulgaria, gazele naturale reprezintă doar 6% din consumul total de energie, dar această măsură a fost considerată un semnal de alarmă pentru restul blocului, în special pentru consumatorii mari, cum ar fi Germania și Italia.
Mai mult decât o pierdere a aprovizionării cu energie, întreruperea a fortificat o separare tot mai mare între aliații de lungă durată, care au în comun un alfabet, o religie și un fost regim comunist.
Mai mult decât o pierdere a aprovizionării cu energie, întreruperea a fortificat o separare tot mai mare între aliații de lungă durată, care au în comun un alfabet, o religie și un fost regim comunist.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!