16 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInternaționalBulgaria va avea alegeri generale simultan cu alegerile europarlamentare. Dimitar Glavchev este...

Bulgaria va avea alegeri generale simultan cu alegerile europarlamentare. Dimitar Glavchev este prim-ministru interimar

În ziua de 9 iunie 2024, simultan cu alegerile europarlamentare, în Bulgaria se vor desfășura alegeri generale anticipate, menite să rezolve criza politică.

Până la alegerile din 9 iunie, Bulgaria are un guvern interimar condus de prim-ministrul Dimitar Glavchev. Premierul interimar și guvernul său au depus jurământul, în fața Parlamentului, la data de 9 aprilie 2024.

În baza rezultatelor alegerilor din aprilie 2023, Bulgaria a avut un guvern sustinut de partidele CCDB si GERB. Ele au convenit o rotație a premierilor – mai întâi Nikolai Denkov (CCDB), apoi Mariya Gabriel (GERB). Dar după ce Denkov, conform înțelegerii, a demisionat, Mariya Gabriel n-a reușit să formeze un nou guvern.

Premierul interimar, Glavchev (60 de ani), este un fost politician GERB. Înainte să devină premier interimar, el a condus Curtea de Conturi (de audit) a Bulgariei.

Instalarea guvernului interimar a determinat și schimbarea ministrului de Externe. Mariya Gabriel a pierdut funcțiile de vicepremier și de ministru de Externe. Cu doar o zi înainte, ca ministru de Externe, Mariya Gabriel prezentase proiectul primei Strategii de politică externă a Bulgariei. Documentul se referea la perioada anilor 2024 – 2030. Strategia menționa consolidarea rolului Bulgariei în NATO și în UE dar și protejarea comunităților de bulgari din afara țării.

Acum, ca ministru interimar al Afacerilor Externe a fost numit Stefan Dimitrov, fost ambasador al Bulgariei în Muntenegru.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă