0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInternaționalBulgaria va ajuta pentru prima dată militar Ucraina

Bulgaria va ajuta pentru prima dată militar Ucraina

Parlamentul din Bulgaria a aprobat trimiterea primei tranșe de ajutor militar în Ucraina de la începutul războiului.

Bulgaria a fost una dintre puținele țări europene care nu au participat la eforturile comunității internaționale de a oferi asistență militară Kievului. La începutul primăverii, politicienii bulgari au încercat să trimită arme pentru nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei, dar în mai această decizie a fost blocată de guvernul țării (care s-a schimbat de atunci).

Lista completă a ceea ce va fi predat Kievului este clasificată, dar Sofia spune că este vorba în principal de arme ușoare și muniție, potrivit alephnews.ro.

Bulgaria va da primul ajutor militar pentru Ucraina, dar Kievul nu va primi chiar tot de ce avea nevoie

Sistemele de rachete antiaeriene și avioanele de luptă, de care Kievul are cel mai mult nevoie, nu sunt incluse în tranșă: Ministerul Apărării bulgar a explicat acest lucru având în vedere menținerea propriei capacități de apărare.

„Mulțumesc parlamentului bulgar pentru votul istoric privind acordarea primului pachet de asistență militară” , a scris ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba pe Twitter.

România vinde Ucrainei arme produse în Bulgaria

Războiul din Ucraina a deschis oportunități economice și militare neașteptate, astfel că România vinde Ucrainei arme, dar ele nu sunt românești. Se pare însă că, deși avea o mare șansă în acest domeniu, România și-a ratat-o.

România susține Ucraina din punct de vedere politic și militar, dar în România nu se prezintă detalii despre componenta militară a acestui sprijin. În schimb, vin informații despre România, din Ucraina. Potrivit publicației European Pravda din Ucraina, citată de agenția de presă bulgară Novinite, „fabricanți de arme și dealeri din Bulgaria își vând produsele, în principal, în Polonia și în România, de unde aceste arme sunt exportate în Ucraina”. Informația referitoare la drumul armelor prin România, din Bulgaria până în Ucraina, este plauzibilă, întrucât transportul pe uscat, prin România, este mult mai sigur decât pe Marea Neagră. De asemenea, se știe că industria fostelor țări socialiste era integrată, astfel încât fabrici din Bulgaria pot produce, și în prezent, pentru armata Ucrainei. O realitate incomodă pentru România este însă faptul că industria românească de profil pierde o oportunitate, în favoarea industriei din Bulgaria. Statul român apare doar în postura de intermediar de arme, nu de producător. Aceasta în ciuda faptului că industria românească de apărare se plânge de lipsă de comenzi.

Un fost director executiv al companiei bulgare Kintex, Alexander Mihailov, a declarat că armele sunt exportate din Bulgaria prin intermediul acestei firme de stat, al cărei comerț a atins niveluri record în anul 2022, deci în contextul războiului din Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Numărul virozelor, în creștere. INSP anunță peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în săptămâna 11-17 noiembrie

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a raportat peste 93.000 de cazuri de infecţii respiratorii în perioada 11-17 noiembrie, înregistrând o creştere semnificativă de...

Cererea ridicată și oferta limitată alimentează scumpirile locuințelor. Cât ar putea ajunge să coste un metru pătrat

Prețurile medii ale apartamentelor, atât vechi, cât și noi, au crescut semnificativ în septembrie, marcând o majorare de 15% față de aceeași perioadă a...

Inspectorii ANAF vor fi premiați din sumele pe care le confiscă

Inspectorii ANAF vor încasa prime cât trei salarii de bază pentru ”performanțe excepționale”, care înseamnă constatări stabilite și încasate de cel puțin 10 milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă