Bulgaria a expediat spre Ucraina, în ziua de 5 martie 2024, o sută de transportoare blindate (APC), pe care militarii ucraineni le vor putea utiliza în războiul contra Rusiei.
Informația privind expedierea acestui ajutor militar este transmisă de presa de la Sofia. Imaginile care însoțesc această știre, prezentate pe mai multe site-uri, sunt contradictorii. În unele imagini se văd câteva transportoare tip 8×8, vopsite în culoarea bleu și aflate într-o stare accentuată de degradare. Presa bulgară susține că aceste blindate ar proveni dintr-un excedent al Ministerului de Interne – ceea ce ar explica și culoarea lor bleu.
Transportoarele donate Ucrainei ar fi model BTR-60. Din acest model, deși este uzat moral (fiind produs în perioada comunistă), alte 150 de vehicule ar fi încă în dotarea armatei bulgare.
În alte imagini prezentate de presa bulgară se văd însă blindate mai noi, vopsite în culori de camuflaj specifice armatei (verde și bej). Jurnaliștii bulgari susțin că aceste blindate au fost văzute în gara Novi Iskar (la nord de capitala Bulgariei – Sofia), în timp ce erau mutate de pe platforme de camion pe platformele unor vagoane de cale ferată. În această variantă, rezultă că mai multe garnituri de tren ar transporta aceste vehicule blindate din Bulgaria în Ucraina. Pe cale terestră, cel mai scurt drum din Bulgaria în Ucraina este prin România.
Teoretic, ar fi posibilă și îmbarcarea transportoarelor pe o navă care să plece din portul Varna spre Ucraina. Această cale de transport ar fi însă extrem de nesigură, întrucât Marea Neagră este teatru de război iar toate porturile ucrainene sunt potențiale ținte ale bombardamentelor rusești.
Autoritățile din România nu au anunțat nimic despre eventualul tranzit al convoiului feroviar prin România.
La data de 28 februarie 2024, ministrul bulgar al Apărării, Todor Tagarev, anunța că aceste o sută de transportoare blindate se află încă la Sofia dar vor fi transferate din Bulgaria spre Ucraina „în câteva zile”. Livrarea acestui ajutor militar a fost întârziată pe de o parte de opoziția președintelui Bulgariei, Rumen Radev, considerat a fi filo-rus. O altă problemă a fost costul transportului din Bulgaria până în Ucraina, cost pe care Bulgaria spunea că nu-l poate suporta. Marea Britanie ar fi țara care ar fi acceptat să plătească transportul, în cadrul sprijinului pe care deja îl acordă Ucrainei.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!