15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalBulgaria și România își consolidează cooperarea în domeniul gestionării frontierelor și migrației

Bulgaria și România își consolidează cooperarea în domeniul gestionării frontierelor și migrației

Comisia Europeană lansează împreună cu Bulgaria și România două cadre de cooperare în domeniul gestionării frontierelor și migrației. Acestea se bazează pe implementarea cu succes de către cele două țări a proiectelor pilot privind procedurile rapide de azil și returnare, inițiate în martie 2023, și permit trecerea de la soluții ad-hoc la soluții durabile.

Prin cadrele de cooperare convenite astăzi, cele două țări vor contribui în continuare la eforturile europene comune de abordare a provocărilor legate de securitatea UE la frontierele externe* și de migrație. În special, se va pune accentul pe:

  • Sprijinirea măsurilor consolidate în domeniul gestionării frontierelor, al azilului și al primirii, al sistemului de returnare și al cooperării polițienești consolidate în spațiul Schengen;
  • Începerea pregătirilor pentru implementarea Noului Pact privind Migrația și Azilul în Bulgaria și România, în special în ceea ce privește planurile naționale de implementare.

Cadrele de cooperare iau în considerare faptul că acquis-ul Schengen va fi pe deplin aplicabil în Bulgaria și România și că, începând cu 31 martie 2024, vor fi eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime interne. În acest context, acestea includ, de asemenea, acțiuni de consolidare continuă a cooperării dintre statele membre, de exemplu în domeniul cooperării polițienești, pentru a aborda provocările transfrontaliere conexe.

Cadrele de cooperare vor fi puse în aplicare cu sprijinul necesar din partea Comisiei și a agențiilor UE relevante. În special, Comisia lansează astăzi o nouă acțiune specifică de finanțare în cadrul Instrumentului pentru managementul frontierelor și politica de vize 2021-2027, în valoare de 85 milioane de Euro, pentru a consolida capacitățile naționale la frontierele externe ale UE. Bulgaria și România pot solicita acum fonduri suplimentare pentru a-și extinde sau moderniza sistemele existente de supraveghere a frontierelor, pentru a achiziționa mijloace de transport, inclusiv cu capacități de termoviziune, precum și echipamente de operare, cum ar fi camerele de detectare a mișcării și camerele cu termoviziune și pentru a-și dezvolta sau moderniza sistemele.

Reuniunile comitetului de coordonare cu Bulgaria și România vor continua în mod regulat pentru a implementa măsurile convenite în cadrul Cadrelor de Cooperare. Vor participa Comisia, agențiile UE, inclusiv Frontex, Agenția UE pentru Azil și Europol, împreună cu cele două autorități naționale.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă