O cunoscută agenție de presă din Bulgaria, Novinite, publică un documentar în care amintește că rușii au eliberat Sofia, capitala Bulgariei.
Trupele rusești i-au alungat pe turci din Sofia, iar apoi Sofia a devenit capitala Bulgariei.
Acest articol este publicat de agenția bulgară la data de 4 ianuarie 2023. Motivul publicării acestui text este, aparent, faptul că soldații ruși conduși de mareșalul Romeyko Gurko au intrat în Sofia la 4 ianuarie 1879, adică se împlinesc 145 de ani de la respectivul moment istoric.
Interesant este faptul că, în aceeași știre, se precizează că anterior fusese eliberat orașul Plevna, ceea ce a reprezentat o lovitură grea pentru turci. Jurnaliștii bulgari nu pomenesc nimic despre faptul că, pentru eliberarea Plevnei, au luptat și au murit ostași români. De altfel, victoria de la Plevna a finalizat Războiul de Independență al României. Ce-i drept, în războiul din anii 1877 – 1878, România a fost aliată cu Rusia, împotriva Imperiului Otoman. Războiul s-a terminat la 3 martie 1878, prin tratatul de la San Stefano, semnat între Imperiul Otoman și Imperiul Țarist. Tratutul prevedea înființarea unui principat bulgar autonom față de Imperiul Otoman.
În prezent, data de 3 martie este Ziua Națională a Bulgariei.
În mod regulat, Bulgaria mulțumește Rusiei pe motiv că ar fi eliberat-o. Un alt moment de acest gen a fost în anul 2018. La acel moment, ca și acum, președintele Bulgariei era Rumen Radev. În 2018, Radev anunța că îl așteaptă pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, în Bulgaria, pentru a sărbători împreună eliberarea Bulgariei.
Rușii au eliberat Sofia doar după ce românii au eliberat Plevna
La Plevna, în anul 1877, comandantul suprem al trupelor românești și rusești a fost principele Carol I. De altfel, în prima noapte după cucerirea Plevnei, domnitorul chiar a dormit în cetate. Deși este favorabilă monarhiei, această informație a fost recunoscută într-o carte tipărită în România chiar în perioada comunistă, mai precis în anul 1980. Lucrarea s-a intitulat „România și renașterea bulgară” (autor Constantin N. Velichi) și a fost agreată de conducerea comunistă atât a României cât și a Bulgariei.
După victoria de la Plevna, Carol I a devenit primul rege al României.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!