-0 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăBugetul Apărării crește la 2,5 la sută din anul 2023, precizează Florin...

Bugetul Apărării crește la 2,5 la sută din anul 2023, precizează Florin Cîțu

Bugetul Apărării crește la 2,5 la sută din PIB din anul 2023, precizează Florin Cîțu, președintele PNL și al Senatului României.

Liderul PNL a făcut această precizare după ce președintele Iohannis anunța că solicită creșterea bugetului Apărării. Șeful statului spunea că acest buget ar trebui majorat la 2,5 la sută din PIB. Președintele Iohannis a prezentat această idee imediat după ședința CSAT din 1 martie 2022.

În ultimii ani, inclusiv în anul 2022, bugetul Apărării a reprezentat în România 2 la sută din PIB. Ca un termen de comparație, în Rusia, bugetul pentru armată este 4,7 la sută din PIB.

„Bugetul pe 2022 este deja făcut. Înțeleg că este vorba de anul 2023”, a explicat Florin Cîțu, când a fost întrebat de jurnaliști din ce moment crește, efectiv, bugetul Apărării.

Președintele PNL a precizat că a avut o discuție cu președintele României pe tema acestei solicitări a șefului statului. PNL susține ideea de majorare a bugetului MApN, a precizat Florin Cîțu.

Legea bugetului de stat pe anul 2022 a fost aprobată de Parlament și publicată în Monitorul Oficial la finalul anului 2021. Proiectul Legii bugetului fusese cel elaborat de guvernul Ciucă (Nicolae Ciucă fiind, anterior, ministrul Apărării). La acel moment, războiul din Ucraina încă nu începuse.

Bugetul Apărării ar urma să fie mărit a doua oară, tot la cererea președintelui Iohannis

Klaus Iohannis a fost primul președinte al României care a insistat pentru mărirea bugetului Apărării la 2 la sută din PIB. Acest 2 la sută a fost procentul minim recomandat de Donald Trump, în perioada în care era președinte al SUA, pentru fiecare țară aliată. România a fost printre puținele țări NATO care a urmat recomandarea SUA.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nouă români evacuați din Mayotte cu ajutorul forțelor franceze

MAE precizează că situația românilor s-a aflat în atenția Consulatului General al României la Paris, încă din momentul producerii ciclonului Ministerul Afacerilor Externe a anunțat...

Nouă români evacuați din Mayotte cu ajutorul forțelor franceze

MAE precizează că situația românilor s-a aflat în atenția Consulatului General al României la Paris, încă din momentul producerii ciclonului Ministerul Afacerilor Externe a anunțat...

Klaus Iohannis, după consultările cu partidele: „Negocierile pentru formarea Guvernului sunt aproape finalizate”

Președintele Klaus Iohannis a susținut, duminică, o declarație de presă la Palatul Cotroceni, în urma consultărilor cu partidele și formațiunile politice parlamentare, în cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă