12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiBREXIT și statutul cetățenilor români

BREXIT și statutul cetățenilor români

În urma ratificării acordului de către Comisia Europeană și Consiliul European deopotrivă, Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeana pe 31 ianuarie, la ora 23.00 GMT. Acordul stipulează o perioada de tranziție, astfel că de la data ieșirii și până la data de 31 decembrie 2020, reglementările europene vor continua să se aplice.

Ce impact are Brexit-ul asupra cetățenilor români?

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ridică întrebări cu privire la drepturile și opțiunile cetățenilor români din Regat. Cetățenii care au locuit în Marea Britanie mai puțin de 5 ani la sfârșitul perioadei de tranziție (31 decembrie 2020) pot continua să locuiască în Marea Britanie și să solicite dreptul de ședere permanentă la împlinirea termenului de 5 ani sau mai devreme în condiții reglementate. Membrii familiei vor beneficia de un statut asemănător ca cel anterior.

Pentru a continua să beneficieze de drepturile oferite cetățenilor europeni în Marea Britanie, toți cetățenii sunt obligați să solicite noul statut de rezident până la data de 30 iunie 2021. Tot în perioada de tranziție cetățenii români pot să își stabilească domiciliul în Marea Britanie în aceleași condiții ca și până acum.

Cetățenii români pot beneficia de asistență juridică, atât în Marea Britanie cât și în România, prin avocat Maria Cristina Mitu

Maria Cristina Mitu este avocat din 2001, fondator al Casei de avocatură Mitu și Asociații (România) și Mitu Solicitors – societate de avocatură autorizată în Marea Britanie.

Începând din anul 2018, Mitu Solicitors acordă asistență juridică atât cetățenilor români domiciliați în Romania care doresc executarea unor drepturi născute din hotărâri judecătorești pronunțate în România împotriva unor persoane domiciliate în Marea Britanie cât și cetățenilor români domiciliați în Marea Britanie cu privire la dreptul muncii, dreptul familiei, obținerea de despăgubiri în cazul accidentelor rutiere sau de muncă, dreptul de muncă și de ședere. Folosind serviciile oferite de Mitu Solicitors, cetățenii români beneficiază de confortul asistenței juridice de specialitate în limba română, de la o societate de avocatură autorizată atât în Marea Britanie cât și în România, cu înaltă competență în soluționarea cazurilor ce se pot naște în oricare dintre cele 2 țări, și, la fel de important, a cazurilor transfrontaliere.

 “Ne-am propus ca prin serviciile noastre să îi facem pe românii din Marea Britanie să se simtă ca în țara natală, să beneficieze de aceași protecție, siguranță și liniște în ceea ce privește drepturile lor, să îi sprijinim și să le oferim cele mai bune soluții din practica britanică!” – declară Maria Cristina MITU (contact www.mitulawyers.eu).

Cele mai citite

Hidroelectrica și Masdar semnează pentru extinderea scopului acordului de colaborare

O delegație a Hidroelectrica, condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita de lucru în Emiratele Arabe Unite, care are loc...

GALERIE FOTO. Mikayla s-a autoproclamat „comoara națională a Canadei”

Cea mai sexy jucătoare de hochei pe gheață din lume, Mikayla Demaiter, și-a captivat cei 3,2 milioane de urmăritori de pe Instagram cu cea...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă