4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInternaționalBoris Pistorius: Germania trebuie să ia în considerare introducerea serviciului militar obligatoriu

Boris Pistorius: Germania trebuie să ia în considerare introducerea serviciului militar obligatoriu

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, este de părere că, având în vedere situaţia de securitate şi nevoile armatei, Germania trebuie să ia în considerare introducerea serviciului militar obligatoriu, notează AFP, potrivit agerpres.ro.

„Trebuie să ne întrebăm cine urmează să apere această ţară când lucrurile devin serioase”, a declarat Boris Pistorius miercuri în cursul unei dezbateri asupra bugetului în Bundestag, camera inferioară a parlamentului german.

„Nu putem ignora această dezbatere”, a spus el, fără a se angaja în problema serviciului militar. „Fiecare model are nevoie de o majoritate politică şi de o societate care să-l susţină”, a continuat ministrul apărării.

În plus, el a reafirmat nevoia de a întări Bundeswehr-ul, armata germană, şi, prin urmare, de a creşte cheltuielile pentru apărare.

Pe de altă parte, ministrul a salutat faptul că Germania a atins pentru prima dată după decenii obiectivul NATO, potrivit căruia ţările membre trebuie să aloce cel puţin 2% din bugetul lor pentru apărare.

Cu un buget federal la apărare cu o sumă record de 72 de miliarde de euro, este vorba de 2,1%, a precizat Boris Pistorius.

„Acest lucru merge în direcţia corectă şi este adaptat la gravitatea situaţiei”, a declarat el, referindu-se la invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape doi ani.

La sfârşitul lui 2023, ministrul a promis că va face din Bundeswehr „coloana vertebrală a apărării colective în Europa” şi a prezentat noi directive. Ultimele directive ale armatei germane datau din 2011.

În orientările sale, guvernul insistă ca Bundeswehr-ul să se poată angaja şi pe scena internaţională, aşa cum a făcut în Balcanii de Vest şi în regiunea Sahel.

Ponderea cheltuielilor militare era de 5% din PIB-ul Germaniei în anii 1960, apoi a scăzut sub 2% din 1990 şi destrămarea URSS, cu doar 1,3% în 2021. 

Europa se întoarce la “Războiul rece”. NATO organizează un exercițiu cu 90.000 de militari, cel mai mare de după căderea comunismului

Alianța Nord-Atlantică începe, în următoarele zile, cel mai amplu exercițiu militar de după căderea comunismului, Steadfast Defender, la care vor participa 90.000 de oameni, mii de vehicule blindate, nave și avioane, o mare parte dintre ele fiind aduse din SUA până spre estul Europei special pentru acest exercițiu.

Analiștii politici estimau că “Războiul Rece” s-a încheiat în anul 1989, la momentul căderii comunismului în Europa, dar în acest moment, în anul 2024, tensiunile dintre Rusia și Occident au ajuns la un nou nivel, iar marile puteri se amenință cu arme de nivelul secolului XXI. Steadfast Defender 2024 este un exercițiu prin care, timp de cinci luni, din ianuarie până în mai, Statele Unite își demonstrează din nou capacitatea de a disloca mii de militari și tehnică de luptă în țările aliate din centrul și estul Europei. Steadfast Defender 2024 arată o întoarcere irevocabilă a NATO la procedurile din perioada “Războiului rece”, și sunt un alt element al războiului hibrid declanșat de Occident împotriva Rusiei, a declarat, în ziua de 21 ianuarie 2024, Alexander Grushko, ministru adjunct de Externe al Rusiei, uitând însă să menționeze că Rusia este țara care, de aproape doi ani, desfășoară un război clasic în Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Prăbușirea unui pod în Brazilia a făcut patru morți. Risc de poluare cu acid sulfuric pe un râu alăturat

Prăbuşirea unui pod din nordul Braziliei a făcut patru morţi, iar 13 persoane sunt date dispărute, potrivit unui nou bilanţ al autorităţilor, care se...

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...

WhatsApp nu va mai funcționa pe telefoanele Android mai vechi. Vezi lista completă

Începând din ianuarie 2025, aplicația WhatsApp, deținută de Meta, va înceta să mai fie compatibilă cu telefoanele Android mai vechi, în special cele care...
Ultima oră
Pe aceeași temă