21.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaBoris Johnson cere statelor occidentale să ajute Ucraina: Dacă va cădea, va...

Boris Johnson cere statelor occidentale să ajute Ucraina: Dacă va cădea, va fi o catastrofă

Afirmaţiile au fost făcute în cadrul unui editorial publicat în Daily Mail, în care Boris Johnson face apel la statele occidentale să ofere Ucrainei sprijinul de care are nevoie, potrivit fluierul.ro.

„ Dacă Ucraina cade, va fi un punct de cotitură catastrofal în istorie – și o umilință totală pentru Occident… De ce naiba așteptăm să dăm acestei națiuni eroice armele de care are nevoie?
Dar de ce întârzierea? Ce naiba a intrat în noi? Dacă războiul din Ucraina se termină apoi într-un dezastru va fi doar dintr-un singur motiv – din cauza derivei sclipitoare și neînțelese a Occidentului.

Fiecare lună pe care o așteptăm este o lună în care mai mulți copii ucraineni sunt bombardați și uciși.

Fiecare săptămână în care nu reușim să facem ceea ce este evident — și să le oferim ucrainenilor armele de care au nevoie — este o săptămână în care Putin se apropie de ambiția lui dezgustătoare, de a tortura o țară europeană până la moarte.

În fiecare zi presiunea asupra ucrainenilor este în creștere – și totuși, soluția este la îndemâna noastră.

Știm ce să facem. Am mai făcut-o și o putem face din nou cu ușurință.

Când Ronald Reagan a câștigat Războiul Rece – cu sprijinul ferm al lui Margaret Thatcher – a reușit datorită urgenței și hotărârii cu care a confruntat problema.

El a putut vedea, cu o claritate morală totală, că SUA era angajată într-o luptă titanică: între libertate și tiranie.

Așa că a venit cu o soluție care a fost posibilă. prin însăşi libertatea economică în care credea. După ani de opresiune comunistă în Uniunea Sovietică, Statele Unite deveniseră atât de incomparabil mai bogate încât a reușit să cheltuiască masiv Moscova.

El a folosit greutatea totală a cheltuielilor militare americane pentru a-i intimida pe ruși, forțați-i la masa negocierilor și să înceapă un proces care a dus la destrămarea imperiului sovietic.

Pentru zeci de populații încurcate, din estul Europei și din jurul vechii Uniuni Sovietice, a fost zorii libertății.

Când Berlin Zidul a căzut, a fost cel mai moment politic fericit al vieții mele. Pentru sute de milioane de oameni, a însemnat sfârșitul statului polițienesc și bătaia de la miezul nopții la ușă. A fost sfârșitul terorii Securității și a Stasii, a copiilor plătiți să-și ierte părinții și a oamenilor trimiși la închisoare — cu miile lor — pur și simplu pentru că au avut curajul să se oprească de regimul comunist.

A fost un moment de triumf moral, economic și politic total pentru ideile occidentale de libertate; și totuși toate aceste câștiguri sunt acum în pericol. Lumea în 2024 este pe muchie, cu un risc real ca democrațiile occidentale să fie pe cale să fie umilite, iar autocrațiile încurajat în întreaga lume — din cauza lasiunii noastre, a refuzului nostru jalnic de a face ceea ce este necesar.

Gândiți-vă la ce s-ar fi întâmplat dacă, așa cum au prezis atât de mulți experți, Putin ar fi reușit în blitzkrieg-ul din februarie 2022. Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi cucerit întreaga Ucraine, inclusiv Kiev.

Ar fi însemnat sfârșitul democrației ucrainene și crearea unui stat vasal; iar pentru a asigura supunerea populației nou subjugate Putin ar fi urmat hidoasa carte de joc pe care o are folosit în acele părți ale Ucrainei pe care le-a capturat deja: rusificarea forțată, uciderea sistematică a tuturor celor care rezistă și luarea copiilor ucraineni în Rusia pentru spălarea creierului.

Rețineți cum Putin își conduce țara — împușcând în jurnaliști, ucidend în mod flagrant adversari politici precum Alexei Navalny.

Asta a fost atât de aproape soarta întregii Ucraine și singurul motiv pentru care nu s-a întâmplat a fost că ucrainenii au infirmat teza lui Putin și a luptat ca leii pentru țara pe care o iubesc. Motivul pentru care au reușit atât de spectaculos a fost că li s-a oferit deja sprijin occidental crucial, inclusiv rachete antitanc din SUA și Marea Britanie. Uitați-vă ce au realizat ucrainenii, împotriva șanselor, cu armele pe care le-am oferit până acum.
Ei l-au alungat pe Putin din peste 50% din teritoriul pe care l-a ocupat; au incapacitat mai mult de 40% din flota Mării Negre; au provocat victime îngrozitoare forțelor armate ale lui Putin – peste 300.000 de morți sau răniți.

Și totuși, trebuie să recunoaștem, de asemenea, că costul pentru Ucraina a fost, de asemenea, grav, iar acest cost crește acum – complet inutil – pentru că nu reușim să le dăm ceea ce au nevoie.

Lipsa de obuze pe prima linie ucraineană este acum atât de gravă încât uneori trebuie să aștepte sub bombardamentul rusesc, neputând să tragă înapoi.

Lipsa de apărare antiaeriană este acum atât de acută încât Harkiv — al doilea oraș al Ucrainei — este în pericol de a fi transformat într-un alt Mariupol. Centralele electrice din Ucraina sunt pulverizate. Ucrainenii erau capabili să intercepteze 90% din rachetele primite.

Acum le înfometăm, din motive pe care nu le înțeleg, de scuturile de protecție de care au nevoie. Există aproximativ 100 de sisteme Patriot răspândite în Europa, fără a face nimic. De ce? Dacă aceasta va continua — bombardamentul constant al Rusiei, subaprovizionarea ucrainenilor — atunci există un risc real ca Putin să poată montează un fel de evaziune în această vară și conduce-i armura, încă o dată , la Kiev.

Ce va însemna asta, după tot ce le-am spus ucrainenilor — că vom „au spatele la fel de mult timp cât este nevoie?’

Să fim clari că dacă Ucraina va cădea, nu va fi doar un dezastru pentru acea țară nevinovată.

Va fi o umilire totală pentru Occident — prima dată în cei 75 de ani de NATO existența că această alianță de succes până acum a fost complet înfrânt – și pe pământ european.

O înfrângere a Ucrainei ar introduce o nouă eră a fricii în întreaga zonă euro-atlantică, în timp ce Putin își continuă eforturile de a reconstrui imperiul sovietic: din Țările baltice către Georgia către Moldova către centrul Asia până la Arctica.

Va fi un moment terifiant pentru oamenii din Taiwan și cel mai clar semnal posibil pentru a China pentru care Occidentul și-a pierdut voința protejează democrația.

Va fi un punct de cotitură în istorie, momentul în care Occidentul în sfârșit își pierde hegemonia postbelică , momentul în care granițele de pretutindeni sunt dintr-o dată în joc și agresiunea este considerată a fi plătită – și totul din cauza eșecului de a lupta pentru Ucraina.

Ceea ce este atât de enervant la această catastrofă care se desfășoară încet este că putem atât de ușor să-l ocolești. Avem în puterea noastră să le oferim ucrainenilor ceea ce au nevoie: nu doar pachetul de asistență de 60 de miliarde de dolari pe care îl sper și cred că SUA Congresul va fi aprobat în curând.

Germanii ar putea și ar trebui să dea rachete Taurus, iar noi toți am putea să dăm și să facem mult, mult mai mult. Am putea oferi Ucrainei cu ușurință artileria cu rază lungă pentru a elimină comunicațiile dintre Rusia și Crimeea și îi provoacă lui Putin probleme strategice grave.

De ce nu o facem? De data aceasta, avantajul Occidentului este chiar mai mare decât a fost în Războiul Rece. Economiile NATO sunt de aproximativ 30 de ori mai mari decât Rusia.

Dacă ne apucăm acum și începem să producem în mod serios muniția de care au nevoie ucrainenii, atunci nu putem doar să rezolvăm problema Ucrainei, ci și să creăm locuri de muncă. și creșterea în propriile noastre țări.

Este timpul ca Occidentul, inclusiv Marea Britanie, să iasă din somnambulism; să recuperăm spiritul lui Reagan și Thatcher și să investim în apărarea libertăților noastre.

Cea mai simplă și mai rentabilă modalitate de a apăra libertatea este să investim acum în apărarea Ucrainei”, a afirmat fostul premier britanic Boris Johnson.

Boris Johnson, întâlnire neoficială cu Zelenski

Fostul premier britanic Boris Johnson a efectuat o călătorie neoficială în Venezuela în luna februarie, unde s-a întâlnit cu preşedintele Nicolas Maduro. Ulterior, Johnson a călătorit la Kiev pentru o altă întâlnire neoficială cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit informațiilor dezvăluite de ediția de duminică a publicației The Sunday Times.

Boris Johnson, fostul premier al Marii Britanii în perioada iulie 2019 – septembrie 2022, a călătorit în Venezuela și Ucraina într-o vizită neoficială în luna februarie. Pentru această călătorie, a folosit un avion privat, iar înainte de sosirea în Venezuela, a petrecut o vacanţă cu familia în Republica Dominicană, locuind într-o vilă ce aparținea unei rude canadiene îndepărtate.

Vizita lui în Venezuela a fost de scurtă durată, petrecând mai puţin de 24 de ore acolo, unde s-a întâlnit cu preşedintele Maduro în apropierea capitalei Caracas. Apoi, s-a deplasat în Ucraina pentru a se întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski, la doi ani de la declanşarea invaziei ruse.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Abordarea și Sprijinul pentru Tinerii Care Trăiesc cu Această Tulburare

Sindromul Tourette este o tulburare neurologică caracterizată prin prezența ticurilor motorii și vocale persistente. Acesta poate afecta semnificativ calitatea vieții copiilor care trăiesc...

Inițiative de sustenabilitate care ne atrag atenția. Foto Interviu cu reprezentanții Skanska despre sustenabilitate și clădiri certificate ce acoperă nevoile oamenilor cu dizabilități

1. Care au fost inițiativele cheie de sustenabilitate implementate în cadrul organizației în 2023 și cum au avut impact asupra performanțelor generale ale companiei? Toate...

ANAF a publicat Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe portalul propriu Ghidul asociaţiilor, fundaţiilor şi federaţiilor, persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă