5.6 C
București
duminică, 1 decembrie 2024
AcasăSocialBlocaj în sănătate. Proteste ale angajaţiilor DSP în ţară. Farmaciştii şi protestat...

Blocaj în sănătate. Proteste ale angajaţiilor DSP în ţară. Farmaciştii şi protestat în faţa Guvernului

Salariaţii din Casele de Sănătate au primit majorările dorite, după ce legea a fost votată marți în Parlament, doar că majorările nu rezolvă întrega problemă din sistem, ci mai mult i-a întărâtat pe cei care nu au obținut nimic. Managerii spitalelor se plâng că mai sunt șase săptămâni până la finalul anului și nu mai sunt bani de medicamente.

Angajați de la direcțiile de sănătate publică din Giurgiu, Ialomița, Sibiu, Vâlcea și Argeș au protestat cerând majorarea salariilor, potrivit Sindicatului Național „Forța Legii”.

„Camera Deputaților a votat marți, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege privind aprobarea OG nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind reforma în domeniul sănătății (PL-x nr. 172/2023). Prin noua lege, Parlamentul i-a aprobat personalului din Casele de asigurări de sănătate (CAS) să beneficieze de salariu și celelalte drepturi la nivelul maxim în plată aferent funcțiilor din aparatul de lucru al Guvernului. În schimb, lucrătorii din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) județene și a municipiului București nu se bucură de același tratament salarial prin noua lege”, se arată într-un comunicat de presă al sindicatului.

Cei 95 de angajaţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu au protestat timp de două ore şi ameninţă cu greva generală dacă nu li se majorează salariile la fel ca şi celor de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

„Vă informăm că în acest moment în faţa sediului DSP se desfăşoară un protest spontan legat de nemulţumirile angajaţilor faţă de nivelul salarial şi discriminarea DSP-urilor in raport cu alte instituţii de sănătate publică. Protestul se va desfăşura zilnic timp de 2 ore, între 9 şi 11, cu posibilitatea sistării întregii activităţi, în cazul in care doleanţele angajaţilor nu vor fi rezolvate”, se arată în mesajul DSP Sibiu.

Proteste au fost și în Timiș

Proteste ale farmaciștilor și pacienților

În jur de o sută de farmaciști veniți din toată țara au protestat în fața Guvernului, de dimineață. Și au reușit să obțină o întâlnire cu oficialii Executivului, cărora le-au expus o lungă listă de nemulțumiri.

În primul rând, au spus aceștia, în ultimii ani nu a fost luată nicio măsură care să vină în sprijinul acestui sector, deși este unul hiper-reglemantat.

De asemenea, cotele de adaos pentru medicamente nu au mai fost modificate din 2009. Medicamentele eliberate compensat sau gratuit pacienților întârzie să fie decontate de Casele de Asigurări de Sănătate.

Protestatarii se plâng și de noile măsuri fiscale, care ar pune și mai multă presiune pe farmacii. Spun că nu sunt plătiți corespunzător studiilor și că sunt probleme mai ales în mediul rural, unde nu sunt suficiente farmacii, iar naveta nu e decontată.

De asemenea, farmaciștii cer să fie implicați mai mult în monitorizarea pacienților cu boli cronice și dau exemplul altor țări europene, unde rolul lor în sistemul de sănătate este mai important.

„În statele europene, farmacistul deţine un rol cheie în sistemul de sănătate şi a primit atribuţii care să valorifice pregătirea sa, prin cei 5 ani de facultate, însoţită uneori de specializare suplimentară prin rezidenţiat de 3 ani. Farmacistul face parte din echipa medicală şi se implică în prevenţie şi în monitorizarea unor afecţiuni şi boli, fiind cel mai accesibil profesionist din sănătate. Deciziile care au fost luate de-a lungul timpului în România privind sfera farmaceutică nu au avut însă în prim-plan farmacistul şi nici rolul acestuia în sănătatea pacienţilor. Mai mult, pare că farmacistul este o profesie de care autorităţile îşi aduc aminte doar atunci când sunt la ananghie, acesta fiind uitat însă din discuţiile care vizează strategii de sănătate sau programe de prevenţie. Domeniul farmaceutic este perceput ca un domeniu prosper, puternic economic, însă lucrurile nu stau deloc aşa în practică”, se menţionează într-un comunicat al organizatorilor.

Potrivit acestora, în ultimii ani, nu a fost luată nicio măsură de sprijinire a acestui sector, deşi este unul hiper-reglementat. Cotele de adaos pentru medicamente nu au mai fost modificate din 2009, medicamentele eliberate compensat sau gratuit pacienţilor întârzie să fie decontate de casele de asigurări de sănătate, măsurile fiscale decise pun şi mai multă presiune economică asupra farmaciilor, iar farmacistul nu beneficiază de remunerarea adecvată pregătirii sale, susţin reprezentanţii celor două organizaţii.

„Ultimii ani au adus cu ei şi o penurie de medicamente importante pentru sănătatea şi viaţa pacienţilor, cu diferite cauze la bază (lipsa substanţelor active, exportul paralel, politica de preţ a României, preţurile mici practicate pentru multe medicamente, etc.). Farmacistul s-a transformat treptat într-un personal administrativ, care ia la rând fiecare distribuitor, fiecare producător, în căutarea tratamentului pentru pacienţii săi. Iar paşii pentru aprovizionarea cu un medicament care lipseşte sunt extraordinar de stufoşi, de la plasarea unei comenzi justificate, la anunţarea autorităţilor despre lipsa produsului, care în final de fapt nu iau nicio măsură pentru ca medicamentul să fie disponibil”, semnalează sursa citată.

Printre revendicările farmaciştilor se numără: asigurarea medicaţiei pentru pacienţi, care este posibilă doar prin decontarea de către CNAS, la termen, a medicamentelor eliberate de farmacii; profesia de farmacist este una liberală şi trebuie recunoscută ca atare de către autorităţi (actul medical nu se încheie fără farmacist); transformarea farmaciei din societate comercială în unitate prestatoare de servicii farmaceutice; reconsiderarea normativelor de personal pentru specialităţile care îşi desfăşoară activitatea în sectorul public – farmacist clinician pe secţiile spitalului, farmacistul specializat în analize medico-farmaceutice în laboratorul de analize medicale şi farmacistul de farmacie generală în farmacia spitalului; implicarea farmacistului în monitorizarea pacientului cronic prin implementarea serviciilor farmaceutice avansate, specifice profesiei, în mod standardizat şi unitar la nivel naţional.

De asemenea, printre revendicări se află și remunerarea şi decontarea serviciilor farmaceutice furnizate de farmacişti în farmaciile comunitare şi în cele de spital; plata serviciilor farmaceutice pentru a putea susţine cheltuielile de funcţionare, inclusiv pentru remunerarea personalului farmaceutic la un nivel corespunzător pregătirii; măsuri prin care să fie susţinută prezenţa farmacistului în mediul rural, astfel încât să se asigure asistenţa cu medicamente umane şi veterinare, sub supravegherea farmacistului ca profesionist în domeniul medicamentului; modificarea cadrului legislativ care vizează medicamentele care lipsesc de pe piaţa din România şi identificarea şi aplicarea unor măsuri utile şi imediate.

În concluzie, angajații din sănătate trag un semnal de alarmă și spun că experții din sistem ar putea dispărea ca urmare a faptului că după 30 de ani de muncă sunt salarii de nici 4.000 de lei, ceea ce înseamnă că noile generații nu vor mai fi atrase de acest domeniu.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Alex Tudorie critică arbitrajul după Rapid – Petrolul! „A fost un arbitraj șmecheresc!”

După remiza dintre Rapid și Petrolul, scor 1-1, în etapa a 18-a din Liga 1, Alex Tudorie, atacantul ploieștenilor, a avut un discurs dur...

Iohannis, mesaj de 1 decembrie: România are o istorie tumultoasă, presărată cu momente de glorie, dar şi cu multe încercări dramatice

Preşedintele Klaus Iohannis i-a îndemnat, sâmbătă, pe români să "privească spre viitorul pe care să îl construim cu înţelepciune şi conştienţi că deciziile noastre...

Alegeri parlamentare 2024: AEP a atras atenția observatorilor străini asupra activităților de defăimare, dezinformare și falsuri

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, vicepreşedintele AEP, Zsombor Vajda, şi reprezentanţii principalelor direcţii cu atribuţii în organizarea proceselor electorale de la nivelul instituţiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă