14.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăȘtirile zileiBlinken a vorbit cu americanii eliberați din Iran într-un apel „emoțional”

Blinken a vorbit cu americanii eliberați din Iran într-un apel „emoțional”

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni (18 septembrie) că a vorbit cu cinci cetățeni americani și cu două dintre rudele acestora după ce au părăsit Iranul și au zburat la Doha, în cadrul unui schimb de prizonieri, potrivit Reuters.

 „Pot să vă spun că a fost pentru ei, pentru mine, o conversație emoționantă”, a spus el reporterilor.

Un avion trimis de statul mediator Qatar i-a scos din Teheran pe cei cinci cetățeni și două dintre rudele acestora.

VIDEO: Cinci deținuți americani au părăsit Iranul în schimbul a cinci iranieni deținuți în SUA

Cinci deținuți americani au părăsit luni (18 septembrie) Iranul în schimbul a cinci iranieni deținuți în SUA, în cadrul unui acord rar între dușmanii cei mai înverșunați, care a permis, de asemenea, deblocarea a 6 miliarde de dolari din fondurile Teheranului. Cei cinci americani cu dublă cetățenie urmează să zboare la Doha și apoi în SUA. “Sunt în stare bună de sănătate”, a declarat un oficial iranian informat despre acest proces.

Un avion trimis de mediatorul Qatar i-a transportat pe cei cinci cetățeni americani și pe două dintre rudele lor de la Teheran la scurt timp după ce ambele părți au primit confirmarea că fondurile au fost transferate în conturi din Doha, a declarat o sursă pentru Reuters.

În același timp, doi dintre cei cinci iranieni au aterizat în Qatar, a declarat un oficial american. Trei au ales să nu se întoarcă în Iran.

Acordul, după luni de discuții în Qatar, elimină o probelmă majoră între SUA, care cataloghează Teheranul drept sponsor al terorismului, și Iran, care numește Washingtonul “Marele Satana”.

Dar ei rămân profund divizați în privința altor probleme, de la programul nuclear al Iranului și influența sa în întreaga regiune la sancțiunile americane și prezența militară americană în Golf.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Un șef militar secret al Hamas a pus la cale atacul din 7 octombrie asupra Israelului

Liderul militar evaziv al Hamas, Mohammed Deif, unul dintre creatorii din spatele a ceea ce Israelul a numit momentul 11 septembrie, vorbește rar și...

Un șef militar secret al Hamas a pus la cale atacul din 7 octombrie asupra Israelului

Liderul militar evaziv al Hamas, Mohammed Deif, unul dintre creatorii din spatele a ceea ce Israelul a numit momentul 11 septembrie, vorbește rar și...

Băncile, sancționate ca urmare a războiului din Ucraina. Reprezentanții lor spun că se confruntă cu provocări fără precedent

După ce americanii au anunțat că vor trece la sancționarea grupului austriac Raiffeisen, din cauza afacerilor extinse din Rusia, la câteva zile Rusia a...
Ultima oră
Pe aceeași temă