18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBlack Axe - secta ucigașă din Nigeria se globalizează. Când ajunge...

Black Axe – secta ucigașă din Nigeria se globalizează. Când ajunge și în România?

Jurnaliștii de la BBC au reușit să descopere, după doi ani de investigație, o rețea de criminalitate organizată din Nigeria, pe nume Black Axe. Aceștia erau organizați sub formă de cult, având ca semn distinctiv o mască.  

În urmă cu doi ani, un jurnalist de investigație al postului britanic cerceta comerțul ilegal cu opioide din această țară africană. Un individ de pe o motocicletă a aruncat pe parbrizul mașinii acestuia o scrisoare de amenințare cu moartea, scrisă de mână. Apoi cineva i-a descoperit casa și a lăsat o altă scrisoare cu un mesaj similar.

Black Axe – conform datelor strânse de jurnaliștii britanici – este o bandă nigeriană, organizată în stil mafiot, fiind legată de traficul de persoane, fraudă pe internet și crimă. La nivel local, Black Ax este cunoscută drept un „cult.” Unul dintre liderii vechi ai mișcării, Dr Stone, azi profesor la o universitate locală (predă științele politice n.a.), recunoaște că a fost de față la multe crime. În timp ce reporterul l-a întrebat care e cea mai eficientă metodă de a ucide, s-a aplecat în față, și-a strâns degetele în formă de armă și le-a împins pe fruntea producătorului BBC. În Benin City, este cunoscut drept „un măcelar.”

citește și: Originile globalismului

Cum au reușit jurnaliștii de la BBC să descopere rețeaua

Căutarile jurnaliștilor au condus investigația la un bărbat, care a susținut că a spart zeci de mii de adrese și că deține documente secrete, iar Black Axe are o uriașă memorie cache de informații, de la sute de oameni ai rețelei. Mesajele, care se întind între 2009 și 2019, includ date despre crime și contrabanda de droguri a organizației. E-mailurile detaliază fraude elaborate și profitabile pe internet. Mesajele planifică extinderea globală. Organizația, conform datelor obținute, se întinde pe patru continente, mai scriu jurnaliștii de la BBC.

Anul trecut, oficialitățile din Canada au descoperit o rețea de spălare de bani în valoare de 5,5 Mld de dolari canadieni.

Grupul a fost fondat în urmă cu 40 de ani în orașul Benin, statul Edo.

Coordonează traficul ilegal de persoane spre Italia

Majoritatea Axemenilor sunt din această regiune, iar de acolo a început expansiunea. Potrivit comisarului ONU pentru refugiați, 70% dintre nigerienii care migrează în străinătate sunt din statul Edo. Se spune că Black Axe joacă un rol esențial în traficul ilegal de persoane spre Italia.

Tinerii cu vârste între 16 și 23 de ani sunt recruții principali ai Black Axe. Procesul secret de inițiere al bandei, cunoscut sub numele de „bamming”, este extrem de brutal.

În România banda acționează prin emailuri pe care le spamează. Cine cade în capcană este “ușurat de banii de pe card.” Orice român își amintește că a primt și citit, măcar o dată în viață, un mesaj de genul sunt Aik Barnabous și am o avere de peste un milion de dolari și vreau să o transfer cu ajutorul tău în străinătate. Cine mușcă este halit, vorba unui specialist în inteligence-ul de pe net.

Citiți România Liberă și pe GOOGLE NEWS

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...

Ciolacu s-a întâlnit cu românii din Qatar: “Sunt ferm convins că în Qatar câștigați mult mai bine”

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în fruntea unei delegații guvernamentale în Qatar, s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității de români care trăiește în această țară...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...
Ultima oră
Pe aceeași temă