22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăȘtirile zileiBirchall a cerut Corpului de Control verificare în cazul demisiei lui Marius...

Birchall a cerut Corpului de Control verificare în cazul demisiei lui Marius Iacob

Ministrul a trimis, vineri, revocarea către preşedinte.

„Îmi cer scuze opiniei publice pentru ce s-a întâmplat. Factual, ştiu ce s-a întâmplat. Am preluat la sfârşit de aprilie mandatul de interimar. Lucrarea aceasta era din 20 martie, la preluarea mandatului interimar, apărea ca lucrare scăzută, deci rezolvată, iar în mometul în care am descoperit acest incident foarte grav şi de netolerat, am trimis – tardiv, e adevărat -, cererea de revocare preşedintelui Iohannis şi am dispus intern o verificare a Corpului de Control. Aştept rezultatul, raportul şi în funcţie de raport dispun măsurile legale. Eu regret, e un lucru pe care nu l-am tolerat, nu-l tolerez şi nu-l voi tolera niciodată. Vineri am aflat şi vineri am trimis”, a declarat ministrul Justiţiei, Ana Birchall.

Concret, documentul privind demisia lui Marius Iacob ar fi fost rătăcit într-un sertar al Ministerului Justiţiei, de aceea nu ar mai fi ajuns pe masa preşedintelui, pentru a semna decretul.

Marius Iacob a demisionat din funcţia de adjunct al procurorului-şef DNA, în luna martie a acestui an. Decizia de demisie din funcţia de adjunct al procurorului-şef DNA vine la o zi după ce magistraţii instanţei supreme au decis că Marius Iacob a săvârşit abatere discipliniară în legătură cu reprezentarea Direcţiei în procesul Mihaiela Iorga-DNA, intentat de aceasta după ce a fost revocată din DNA. Sancţiunea pentru Iacob a fost avertisment.

Aceeaşi măsură a fost dispusă şi pentru Carmen Simona Ricu, tot procuror DNA.

Este vorba despre abateri disciplinare sâvârşite în legătură cu reprezentarea instituţiei în procesul Mihaiela Moraru Iorga-DNA, intentat de magistrat după ce a fost revocat din Direcţie.

“Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de domnul Marius Constantin Iacob, procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie („DNA”), pentru nerespectarea dispoziţiilor procurorului ierarhic superior, date în scris şi în conformitate cu legea, precum şi pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ, prevăzute de lege sau regulamente, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. g) şi m) din Legea nr. 303/2004”, a transmis Inspecţia Judiciară.

Cele mai citite

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...
Ultima oră
Pe aceeași temă