Administraţia Biden a notificat Congresul SUA despre un acord de 8 miliarde de dolari cu Israelul, transmite Axios.
Pachetul include rachete AIM-120C-8 AMRAAM, lovituri de artilerie de 155 mm, rachete Hellfire AGM-114, bombe cu diametru mic şi kituri JDAM, dar şi bombe de aviaţie de 500 lb (227 kg) şi focoase cu bombe.
Sursele spun pentru Axios că o parte din tranzacţie poate fi furnizată din stocurile actuale din SUA, dar majoritatea vor dura un an sau mai mult pentru a fi livrate.
Acordul va fi probabil ultimul care va fi aprobat de administraţia Biden şi trebuie aprobat de comisiile pentru apărare şi relaţii externe ale Camerei şi Senatului.
La sfârşitul primăverii, SUA au reţinut un transport care includea bombe de 500 lb, dar acestea au fost livrate ulterior.
Axios citează o sursă spunând că Departamentul de Stat a transmis Congresului că acordul are ca scop „sprijinirea securităţii pe termen lung a Israelului prin reaprovizionarea stocurilor de muniţie critică şi a capacităţilor de apărare aeriană”.
Şi a citat un oficial american spunând: „Preşedintele a declarat clar că Israelul are dreptul de a-şi apăra cetăţenii, în conformitate cu dreptul internaţional şi dreptul internaţional umanitar, şi de a descuraja agresiunea Iranului şi a organizaţiilor sale proxy. Vom continua să furnizăm capabilităţile necesare pentru apărarea Israelului”.
În august, Statele Unite au aprobat vânzarea avioanelor de luptă şi a unor elemente de muniţie în valoare de 20 de miliarde de.
Administraţia Biden spunea că îşi ajută aliatul să se apere împotriva grupărilor militante susţinute de Iran, cum ar fi Hamas în Gaza, Hezbollah în Liban şi Houthi în Yemen.
Israelul a fost susținut constant de Washington
Confruntându-se cu critici internaţionale, Washingtonul a fost alături de Israel în timpul asaltului său asupra Fâşiei Gaza, care a dus la strămutarea a aproape 2,3 milioane de locuitori ai Fâşiei, a provocat o criză umanitară şi a dus la acuzaţii de genocid pe care Israelul le neagă.
Ministerul Sănătăţii din Gaza estimează numărul morţilor la peste 45.000 de persoane, din care Israelul spune că aproximativ 20.000 sunt terorişti Hamas.
Eforturile diplomatice nu au reuşit până acum să pună capăt războiului israelian de 15 luni din Gaza, care a fost declanşat după un atac din 7 octombrie 2023 al militanţilor palestinieni Hamas, care a ucis 1.200 de persoane şi în care aproximativ 250 au fost luaţi ostatici.
Hamas încă deţine 100 de ostatici israelieni şi refuză să spună câţi mai sunt în viaţă, în cadrul recentelor negoxieri pentru un acord de încetare a focului.
Din 7 octombrie 2023, SUA au oferit Israelului ajutor militar în valoare de 22 de miliarde de dolari. Peste 50.000 de tone de echipamente şi elemente de muniţie au fost livrate până în august 2024, transportate de sute de aeronave şi nave, arată Clah Raport.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!