Biblioteca Națională a României se va închide de pe 17 iulie, până luni, 4 septembrie, după ce s-au găsit insecte parazite pe banchete, în zona de acces a publicului.
„Recent am depistat pe unele banchete de la parterul clădirii, în aria care deservește publicul, anumite insecte parazite (ploșnițe), drept care cu neplăcere vă anunțăm că vom închide Biblioteca Națională cu două săptămâni mai devreme decât planificaserăm – adică începând de luni, 17 iulie”, a anunțat Biblioteca pe Facebook.
Potrivit mărturiilor unor utilizatori, Biblioteca Națională nu prea beneficiază de servicii de igienizare, acesta fiind unul dintre motivele din cauza cărora au apărut insectele respective.
Jurnalista Emilia Șercan a scris recent pe Facebook că este un utilizator frecvent al Bibliotecii Naționale, care a ajuns în ultimii ani de nefrecventat din cauza mizeriei.
„De nenumărate ori am vrut să fac reclamație la protecția consumatorilor din cauza jegului gros, depus în nenumărate straturi peste tot – însă procedura mi s-a părut complicată și am renunțat. Toaletele de la etaj, din zona sălilor de lectură, ajunseseră în ultima perioadă de nefolosit. Hârtia igienică și săpunul lipseau constant, însă lucrul asta era puțin deranjant pentru că utilizatorii frecvenți știau că aceste produse nu există și aveau recipiente cu săpun lichid și șervețele aduse de acasă. Problema e că la Biblioteca Națională e plin de studenți străini care au obișnuința învățatului în astfel de spații. Problema și mai mare în toalete era și este mizeria de neînchipuit și mirosul fetid care îți indica faptul că acolo nu se făcea curățenie aproape niciodată. Cel mult erau golite coșurile o dată pe zi. Sunt ani de zile de când nu am văzut o îngrijitoare în Biblioteca Națională, deși știu că în instituțiile publice există o obligație ca, la toalete, să existe un orar de curățenie, iar persoana responsabilă trebuie să semneze conform grilei, că și-a făcut rondul. Nu există așa ceva, arăta Șercan.
„Din păcate, studiile recente arată că ploșnițele pot afecta spațiile publice ale librăriilor deseori, și, mai grav, pot fi și iubitoare de cărți”, atrage atenția instituția.