14.8 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaBenjamin Netanyahu va bloca planul postbelic al lui Biden ca Autoritatea Palestiniană...

Benjamin Netanyahu va bloca planul postbelic al lui Biden ca Autoritatea Palestiniană să preia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți că va bloca planul postbelic al administrației Biden chiar atunci când Casa Albă dorea ca Autoritatea Palestiniană să preia Gaza, potrivit alephnews.ro.

Anunțul lui Netanuahu este cel mai clar semn de împotrivire israeliană față de proiectul american de administrare a enclavei după încheierea invaziei israeliene.

„După marele sacrificiu al civililor și soldaților noștri, nu voi permite intrarea în Gaza a celor care educă pentru terorism, susțin terorismul și finanțează terorismul”, a declarat Netanyahu, referindu-se la Autoritatea Palestiniană, care în prezent supraveghează părți din Cisiordania, într-o declarație făcută marți.

„Nu voi permite Israelului să repete greșeala de la Oslo”, a adăugat el, referindu-se la acordul din 1993 care a înființat Autoritatea Palestiniană și pe care Netanyahu l-a criticat mult timp.

Comentariile sale au subliniat diviziunea tot mai accentuată dintre Netanyahu și Casa Albă în ceea ce privește planurile postbelice și au ridicat semne de întrebare cu privire la viabilitatea planului american de a permite Autorității Palestiniene să preia conducerea în Gaza de la Hamas.

Netanyahu a recunoscut „dezacordul” dintre Israel și SUA cu privire la rolul Autorității Palestiniene, afirmând că speră că SUA și Israelul ar putea ajunge la un consens cu privire la guvernarea Gaza, la fel cum sunt de acord cu privire la obiectivul Israelului de a înlătura Hamas.

„Gaza nu va fi nici <>, nici <>”, a adăugat el, referindu-se la Hamas și la Fatah, facțiunea palestiniană care controlează Autoritatea Palestiniană.

Oficialii administrației Biden au recunoscut că Autoritatea Palestiniană va trebui să întreprindă reforme majore, epurându-și conducerea îmbătrânită, stabilind un calendar pentru alegeri și revizuindu-și forțele de securitate, pentru a putea interveni în Gaza. În ultimele săptămâni, oficialii americani s-au întâlnit cu președintele acesteia, Mahmoud Abbas, și cu alți oficiali, pentru a îndemna la astfel de măsuri.

Un guvern interimar încă nedefinit ar putea fi necesar până când Autoritatea Palestiniană își va putea asuma responsabilitatea pentru Gaza, de unde a fost înlăturată în 2007 de către Hamas, au declarat oficialii americani.

VIDEO. Netanyahu: “Israelul nu dorește să facă rău civililor din Gaza”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă (2 decembrie) că Israelul continuă să lucreze în coordonare cu SUA și organizațiile internaționale pentru a defini “zone sigure” pentru civilii din Gaza.

“Acest lucru este important, deoarece nu dorim să facem rău populației”, a declarat Netanyahu într-o conferință de presă la Tel Aviv. “Avem o dorință foarte puternică de a face rău Hamas”.

Netanyahu a vorbit după ce vicepreședintele american Kamala Harris a declarat că prea mulți palestinieni nevinovați au fost uciși în Gaza, în timp ce avioanele de război și artileria israeliană au bombardat enclava sâmbătă, în urma prăbușirii unui armistițiu cu militanții Hamas.

Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 193 de palestinieni au fost uciși de la încheierea armistițiului vineri (1 decembrie), adăugându-se celor peste 15.000 de palestinieni morți de la începutul războiului.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...

Cod portocaliu și galben de vânt puternic și vijelii în mai multe zone din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic pentru judeţul Caras-Severin, valabilă de joi seara de la ora...
Ultima oră
Pe aceeași temă