18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInternaționalBelgia investighează amestecul Rusiei în alegerile din UE

Belgia investighează amestecul Rusiei în alegerile din UE

Cu mai puțin de două luni înainte ca alegătorii europeni din 27 de țări să participe la alegerile pentru Parlamentul European, Belgia afirmă că investighează rețele pro-ruse care încearcă să influențeze votul, scrie BBC.

Scopul Moscovei a fost de a aduce mai mulți candidați pro-ruși în Parlamentul European, a declarat premierul Alexander de Croo.

“Slăbirea sprijinului pentru Ucraina servește Rusiei pe câmpul de luptă”, a spus el.

Guvernul ceh a declarat recent că a destructurat o rețea pro-Kremlin.

Agențiile de informații, atât din Praga, cât și din Polonia, au declarat că site-ul de știri “Voice of Europe” a fost finanțat de Moscova pentru a răspândi propagandă și a direcționa bani către politicieni europeni simpatizanți. Site-ul nu a răspuns la aceste acuzații.

Referindu-se la dezvăluirile cehe, premierul Alexander de Croo a declarat că serviciile de informații belgiene au confirmat că rețele de spionaj operează în Belgia și în alte câteva țări europene.

“Ancheta arată că Moscova a abordat parlamentari europeni, și de asemenea, a plătit parlamentari europeni pentru a promova o agendă rusă aici”, a declarat premierul belgian.

O serie de politicieni de extremă dreapta din Europa sunt văzuți ca fiind simpatizanți ai Rusiei. Rapoarte cehe au sugerat că Vocea Europei a plătit politicieni din Germania, Franța, Polonia, Belgia, Olanda și Ungaria în schimbul unor remarci pro-ruse pentru a contribui la influențarea alegerilor din 6-9 iunie.

La începutul acestei săptămâni, un candidat al partidului german de extremă-dreapta AfD, Petr Bystron, a negat “vehement” acuzațiile din presa cehă potrivit cărora ar fi primit bani rusești.

Obiectivul Moscovei este de a aduce mai mulți candidați pro-ruși în Parlamentul European, a declarat liderul belgian, adăugând că a luat legătura cu omologul său ceh și cu șefii Comisiei Europene și ai Parlamentului European.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă