Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile palestiniene de a ajunge la audienţă prin intermediul acestei reţele sociale de la începutul războiului, potrivit unei analize a BBC publicate miercuri.
Postul britanic a analizat accesarea de către public a ştirilor din Cisiordania şi Fâşia, unde există puţină presă străină, şi a comparat-o cu cea a presei israeliene şi arabe.
BBC notează că, în timpul unui conflict armat, interesul publicului pentru urmărirea ştirilor creşte în mod semnificativ.
Cu toate acestea, cercetarea sa asupra a 20 de instituţii media palestiniene a constatat că accesarea paginilor lor de Facebook de către populaţie în anul care a trecut de la atacul Hamas din Israel din 7 octombrie 2023 a scăzut cu 77% faţă de precedentele douăsprezece luni.
Palestine TV, care are 5,8 milioane de urmăritori pe reţeaua de socializare, a prezentat BBC statistici care indică faptul că 60% mai puţini oameni urmăresc ceea ce postează.
Puțini jurnaliști străini au ajuns în Fâșia Gaza
Postul public britanic a verificat dacă aceste scăderi, raportate iniţial de mass-media palestiniene şi atribuite moderării de către angajaţii Facebook, au avut loc şi pe paginile mass-media israeliene şi ale altor mass-media de limbă arabă care operează din diferite locaţii.
Examinând fluxurile de Facebook a 20 de instituţii de presă israeliene, inclusiv Yediot Ahronot, Israel Hayom şi Channel 13, BBC a constatat că implicarea publicului a crescut în medie cu aproape 37%.
Pentru 30 de surse majore de ştiri în limba arabă, precum Sky News Arabia şi Al-Jazeera, interacţiunea a crescut în medie cu 100%.
Radiodifuzorul public britanic a văzut, de asemenea, documente care arată că Instagram (o altă platformă deţinută de Meta) şi-a sporit, de asemenea, moderarea comentariilor utilizatorilor palestinieni după octombrie 2023.
BBC explică faptul că, de la începutul războiului Israelului în Gaza, puţini jurnalişti străini au putut intra în Fâşie, şi numai sub escorta armatei israeliene.
Ca urmare, reţelele de socializare ale unor organizaţii media precum Palestine TV, agenţia de ştiri Wafa şi agenţia de ştiri palestiniană Al-Watan News au devenit o sursă vitală de informaţii pentru mulţi oameni din întreaga lume.
Contactată de BBC, Meta a negat că a intervenit în mod deliberat pentru a reduce prezenţa palestiniană: „Recunoaştem că facem greşeli, dar orice sugestie că am suprimat în mod deliberat o anumită voce este fără echivoc falsă”, a declarat un purtător de cuvânt, citat de EFE.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!