12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăBanii la cercetare, așteptați din mediul privat. Un nou cod fiscal din...

Banii la cercetare, așteptați din mediul privat. Un nou cod fiscal din ianuarie

Cheltuielile bugetare în 2024 vor fi cu 48 de miliarde de lei mai mari decât cele din 2023, estimează ministrul Finanțelor. În cel mai optimist scenariu, veniturile cresc cu 47 de miliarde de lei față de anul acesta. Guvernul mizează pe faptul că ar putea avea încasări din noile măsuri fiscale ce intră în vigoare din ianuarie.

Bugetul de anul viitor este construit și pe banii pe vin din PNRR, ceea ce înseamnă bani mai mulți, dar și cheltuieli mai mari. Nu trebuie să uităm faptul că este anul electoral în care sunt alocați bani și pentru campanii și alegeri.

Dacă bugetul de la apărare va crește la 2,5%, în ceea ce privește cercetarea, bugetul alocat este de 1%, dintre care majoritatea se duc către salarii, însă pentru cercetători sunt bani puțini.

Image of Bogdan Ivan
Bogdan Ivan, foto: Cristina Corpaci

,,Banii pentru cercetare sunt cam în același format ca anul anterior. Guvernul a lansat niște scheme de ajutor de stat pentru care avem nevoie de finanțare. Noi am primit undeva în octombrie- noiembrie avizul de Consiliul Concurenței pentru schemele mari de ajutor de stat în domeniul cercetării și inovării, lansăm competițiile astea până la finalul anului, cel târziu până la începutul anului viitor și în formula asta toți banii pe care o să-i cheltuim automat facem memorandum și o aduci alți bani ca să putem să acoperim necesarul.”, ne-a declarat ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Bogdan Ivan.

Ministrul spune că pentru a ajuta atât mediul de afaceri, cât și cercetătorii lucrează la un proiect prin care să fie modificat Codul Fiscal.

,,Avem facilități fiscale și pentru cei din privat care investesc în cercetare și inovare și în ianuarie deja avem programate cu ministrul Boloș regândirea codului fiscal și luăm exemplu SUA, Israel și Polonia. Am vorbit cu toată industria, am folosit specialiști, am luat legislația lor am analizat-o toată și în ianuarie vom avea un nou cod fiscal cu facilități pentru cei care invetesc în cercetare, inovare și dezvoltare. Vrem să aducem banii din privat în cercetare.”, ne-a mai precizat Bogdan Ivan.

Profesorii ar putea primi și ei salarii mai mari, însă bugetul la Educație rămâne tot mic.

Liberalii vor să crească salariile profesorilor cu 20% anul viitor. Liberalii vorbesc despre o creștere cu 57% a bugetului educației. Banii vor merge în cea mai mare parte pentru investiții în creșterea calității educației, salarizare, burse și masă sănătoasă pentru copiii în nevoie. De asemenea, bugetul pentru dezvoltare convenit de PNL cu Boloș este mai mare cu aproximativ 60%. Și Ministerul Transporturlor și Ministerul Mediului vor primi bani mai mulți.

Ordonanța austerității

De anul viitor, intră în vigoare Ordonanța Austerității, care limitează cheltuielile de funcționare ale statului.

„Ordonanța ne ajută foarte mult să ținem sub control deficitul bugetar și să nu riscăm pentru anul următor o eventuală suspendare a fondurilor, care ar fi catastrofală pentru țara noastră”, le-a transmis Boloș colegilor de partid. Ministrul a anunțat că estimează o creștere a veniturilor de 47 de miliarde de lei (9,1% din PIB), influențată de noua lege plus creșterea PIB-ului nominal.

Creșteri de salarii

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Alte prevederi din proiectul de OUG:

În anul 2024, pentru activitatea desfăşurată de personalul cu statut special care are atribuţii pentru desfăşurarea activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii şi siguranţei publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situaţii de urgenţă, în personalizarea, emiterea şi evidenţa generală a documentelor de identitate şi a paşapoartelor simple, în emiterea şi evidenţa permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor rutiere, precum şi de către poliţiştii de penitenciare, care nu se poate compensa cu timp liber corespunzător, se plăteşte cu o majorare de 75% din solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenită/cuvenit. Plata majorării se efectuează în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare. În anul 2024, instituţiile şi autorităţile publice nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă. În anul 2024, instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, nu acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie,retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă. Prevederile alin. (1) nu se aplică în situaţia încetării raporturilor de muncă sau serviciu ca urmare a decesului angajatului. Nu se va acorda miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevilor din învățământul primar de stat, privat și confesional în 2024. Pentru 1 ianuarie 2025 se amână și termenul pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare, produse pescăreşti şi de acvacultură. Pensiile speciale pentru primari se suspendă până la 1 ianuarie 2025. Legea nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar intră în vigoare din 2025 (s-a prorogat). Angajatorii vor putea pot oferi salariaților abonamente la sala de fitness în limita a 100 euro, nu 400 de euro ca în prezent. Părinții ar putea primi 1.500 lei/lună pentru creșă de la angajator. Suma se va acorda unui singur părinte și ar urma să se scadă din impozit. Se elimina sponsorizarea la microintreprinderi, adica sa nu se mai deduca din impozit.

În concluzie vedem cum cheltuielile de anul viitor sunt mai mari cu 48 de miliarde de lei, este de acoperit și un deficit bugetar de anul acesta, ceea ce înseamnă că sigur din 2025 trebuie să ne așteptăm la noi măsuri de austeritate.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă