Bangladesh a raportat un număr record de cazuri de febră dengue pe fondul unui focar al acestei boli, care a ucis circa 500 de persoane de la începutul acestui an, informează DPA, conform agerpres.ro.
Experţii dau vina pe efectele schimbărilor climatice, pe urbanizarea masivă şi pe lipsa de măsuri pentru prevenirea şi controlul bolii în această ţară din Asia de Sud.
Direcţia Generală a Serviciilor de Sănătate (DGHS), din cadrul guvernului de la Dacca, a raportat decesul a circa 493 de persoane din cauza febrei dengue din luna ianuarie, faţă de recordul anterior de 281 de decese raportat în 2022.
Aceasta a înregistrat 104.359 de cazuri de dengue în acest an, faţă de recordul anterior de 101.454 în 2019.
„Situaţia se poate înrăutăţi şi mai mult dacă guvernul nu reuşeşte să ia măsuri eficiente pentru a preveni imediat răspândirea acestei boli provocate de ţânţari”, a declarat miercuri entomologul Kaburul Bashar pentru DPA.
Bangladesh nu este singur în lupta sa cu febra dengue; este o problemă globală legată în principal de schimbările climatice şi de urbanizarea rapidă, a precizat acesta.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat mai devreme în august cu privire la focarul de dengue din Bangladesh, afirmând că acesta are „potenţialul de provoca epidemii care au ca rezultat o morbiditate şi o mortalitate ridicate”.
Febra dengue se răspândeşte prin muşcătura ţânţarilor infectaţi cu virusul dengue, de obicei în regiunile tropicale din Asia, America de Sud şi Asia.
Boala, transmisă de mai multe specii de ţânţari din genul Aedes, are simptome asemănătoare gripei.
Epidemie de febră Dengue în India. Avertismentul MAE
MAE informează cetăţenii români se află sau intenționează să călătorească în India că țara se confruntă cu epidemie de febră Dengue, care afectează cu preponderenţă zona capitalei New Delhi, informează Mediafax.
Febra Dengue este o boală infecţioasă acută, produsă de virusul “Denga”, care se transmite la om prin muşcătura unui ţânţar infectat, din specia Aedes.
Boala se manifestă prin stări febrile, stări de oboseală, migrene, dureri articulare şi iritaţii ale pielii. În cazuri grave, pot apărea hemoragii pe suprafaţa corpului. Boala se poate manifesta cu severitate în special la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, putând duce chiar la deces. Pentru moment, nu există nici un vaccin care să prevină infectarea cu acest virus. De asemenea, nu există nici un medicament specific pentru această boală, tratamentul fiind simptomatic, precizează MAE.
“Singura metodă eficientă de prevenire a apariţiei bolii constă în protecţia împotriva muşcăturilor de ţânţari (folosirea mijloacelor de protecţie chimică – repelente, sau a altor mijloace de protecţie, precum: purtarea de îmbrăcăminte adecvată – pantaloni lungi, cămăşi sau bluze cu mânecă lungă, plase de ţânţari la geamuri şi deasupra paturilor)”, se mai arată în comunicatul transmis de Ministerul de Externe.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!