Banca Transilvania a deschis un proces împotriva ANAF în care contestă o decizie de impunere, după ce a pierdut deja procesul în toamna anului trecut. Scandalul a pornit de la câștigul de 1,65 de miliarde de lei, pe care BT l-a obținut în 2015, cu ocazia achiziției Volksbank la un preț favorabil, mai mic decât activul net. Banca a fost de părere că nu are de ce să plătească impozitul de 16% pe acest câștig, justificând cu prevederile legislației europene în materie de fuziuni transfrontaliere, dar și cu modificarea legislației românești începând cu 2016.
În mai 2023, ANAF a emis și o decizie de impunere pentru suma de 264 de milioane de lei, reprezentând impozit pe profit în cuantum de 90,3 milioane de lei pentru anul 2017, respectiv 173,8 milioane de lei pentru anul 2018, ceea ce însumează 430 de milioane de lei.
Scurt istoric al datoriilor acumulate de Banca Transilvania
Banca Transilvania a preluat o pierdere de aproape 3,8 miliarde de lei cu Volksbank, pe care a recuperat-o din profitul propriu pe anii 2015, 2016 și 2017. În schimb, ANAF a considerat că profitul companiei a fost mai mare, ce permitea reducerea taxelor plătite, a fost consumată mai repede. De asemenea, la sfârșitul lunii iulie 2023, Fiscul a stabilit și obligații fiscale accesorii, adică penalități, în sumă de aproape 155 de milioane de lei.
Banca a plătit în iulie 2023 la Fisc cele 264 de milioane de lei cerute, pentru a limita penalizările suplimentare, și a emis o scrisoare de garanție pentru penalitățile calculate deja, pe care speră însă să le reducă. Acum, BT a atacat în instanță raportul de inspecție fiscală și decizia de impunere, la Curtea de Apel Cluj, prin două acțiuni depuse în martie, respectiv aprilie.
„Banca a analizat cerințele IFRIC 23, coroborat cu opinia avocaților ce reprezintă cauzele enumerate de mai sus în instanță și consideră că Banca are șanse de succes în speța de fond, conform opiniei din partea avocaților care o reprezintă, întrucât a acționat conform reglementărilor europene în ceea ce privește tratamentul fiscal al câștigului înregistrat la achiziția Volksbank S.A., fapt clarificat și de legislația fiscală din România începând cu 1 ianuarie 2016. Banca Transilvania S.A. va continua să își apere cu diligență drepturile în acest litigiu și, în caz de succes, va recupera plata efectuată”, arată BT, potrivit profit.ro.
Magistrații au considerat însă că, pe baza deciziei ÎCCJ din iunie 2020, venitul din achiziția Volksbank este unul impozabil.
„Așadar, toate susținerile ale reclamantei referitoare la caracterul neimpozabil al venitului realizat ca urmare a achiziționării a acțiunilor băncii Volksbank, susțineri raportate atât la normele de drept interne, cât și la dreptul Uniunii Europene, nu pot primi o soluționare favorabilă, nici măcar la nivel de aparență, întrucât operează autoritatea de lucru judecat a deciziei civile pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de contencios administrativ și fiscal, care și-a menținut și caracterul executoriu, ca urmare a respingerii cererii privind suspendarea executării acesteia pe parcursul soluționării cererii de revizuire”, se arată în decizia Curții de Apel Cluj din 10 iulie 2023, în care a fost respinsă cererea de suspendare a deciziei de impunere.
Înalta Curte de Casație și Justiție a respeins pe 27 iunie 2023 recursul împotriva sentinței din 24 februarie 2023 ce viza suspendarea raportului de inspecție fiscală, arată că termenul de prescripție, de 5 ani, a început să curgă de la 1 ianuarie 2017 și nu ar fi fost atins la 30 septembrie 2021, când a început inspecția.
“Ca atare, soluția fiscală individuală anticipată pe care reclamanta a ales să o atace în contencios administrativ îi este opozabilă, ca și hotărârea definitivă pronunțată în litigiul referitor la SFIA, prin care s-a tranșat raportul juridic de drept administrativ fiscal referitor la caracterul impozabil al câștigului”, arată ÎCCJ.
În concluzie, Banca Transilvania preferă să joacă toate cărțile posibile ca să nu plătească impozit pe profit, fiind vorba totuși despre suma de 430 de milioane de lei, adică echivalentul a 86 de milioane de euro, o sumă uriașă, pentru companie, deși banca a raportat un profit de aproape 3 miliarde de lei pe anul trecut.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!