Economia globală este „foarte aproape de a intra în recesiune”, potrivit celor mai recente previziuni ale Băncii Mondiale.
Banca Mondială se așteaptă ca economia globală să crească cu doar 1,7% în acest an – o scădere bruscă față de cele 3% pe care le preconiza în iunie, scrie BBC.
Raportul dă vina pe o serie de factori care provin din invazia Rusiei în Ucraina și impactul pandemiei.
Efectele ratelor mai mari sunt desemnate ca fiind principala provocare pe care trebuie să o depășească factorii de decizie politică.
Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că încetinirea va fi „generalizată”, iar creșterea veniturilor populației în aproape toate regiunile lumii va fi probabil „mai lentă decât a fost în deceniul de dinaintea lui Covid-19”.
Cifra de creștere de 1,7% ar fi cea mai mică din 1991 încoace, cu excepția recesiunilor din 2009 și 2020, care au fost cauzate de criza financiară mondială și de pandemia Covid.
Banca Mondială a declarat că SUA, zona euro și China – cele mai influente trei părți ale lumii în ceea ce privește creșterea economică – „trec toate printr-o perioadă de slăbiciune pronunțată”, o recesiune care agravează problemele cu care se confruntă țările mai sărace.
După ce a urcat cu 5,3% în anul 2021, după pandemie, creșterea în cele mai bogate economii ale lumii va încetini brusc de la 2,5% în 2022 la doar 0,5% în acest an.
În cazul în care va avea loc o recesiune globală, ar fi pentru prima dată din anii ’30 încoace când vor avea loc două recesiuni globale în același deceniu.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!