21.7 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăInternaționalBanca centrală din Israel spune că ultraortodocșii trebuie să se înroleze în...

Banca centrală din Israel spune că ultraortodocșii trebuie să se înroleze în armată pentru a ajuta economia

Banca Israelului a avertizat asupra daunelor economice dacă mai mulți bărbați evrei ultraortodocși nu se înrolează în armata țării, intervenind într-o problemă controversată care a provocat o ruptură în guvernul de război al premierului Benjamin Netanyahu, scrie Reuters.

În raportul său anual pentru 2023, banca centrală a declarat că războiul Israelului împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas în Gaza, care a început la 7 octombrie, a evidențiat nevoile de personal ale armatei și a adăugat o povară pentru economie din cauza numărului mult mai mare de zile de serviciu care vor fi necesare atât pentru recruți, cât și pentru soldații în rezervă.

“Pe măsură ce povara serviciului militar este împărțită între un număr mai mare de soldați… impactul economic asupra fiecăruia dintre ei scade, la fel ca și impactul agregat asupra economiei”, au declarat oficialii de la Banca Israelului.

“Extinderea cercului de personal militar pentru a include populația ultraortodoxă va permite, prin urmare, să se răspundă nevoilor de apărare în creștere, moderând în același timp impactul asupra personalului și asupra economiei.”

Guvernul lui Netanyahu a declarat în februarie că va căuta o modalitate de a pune capăt scutirilor de la serviciul militar pentru evreii ultraortodocși, care datează de la înființarea Israelului în 1948, pentru a distribui mai echitabil povara războiului în întreaga societate.

Însă decizia s-a lovit de o reacție din partea partidelor evreiești ultraortodoxe și a creat o ruptură în cadrul coaliției.

Duminică aceasta era termenul limită pentru ca guvernul să vină cu o legislație ca să rezolve problema, dar Netanyahu a depus o cerere de ultim moment la Curtea Supremă pentru o amânare de 30 de zile.

Banca Israelului a declarat că sectorul ultraortodox în creștere rapidă reprezintă în prezent 7% din economie, dar va ajunge la 25% peste 40 de ani. Doar 55% dintre bărbații ultraortodocși lucrează și, dacă această tendință continuă, Israelul va pierde șase puncte procentuale din produsul intern brut până în 2065, în timp ce povara fiscală va sări.

Iudaismul ultraortodox, cunoscut în zilele noastre și ca Iudaism Haredit (în ebraică:יהדות חרדית – yahadut haredit), reprezintă o ramură integristă, izolaționistă, a iudaismului ortodox, caracterizată prin aderența strictă la halaha și tradiții, în toate domeniile vieții, în opoziție cu culturile moderne, potrivit Wikipedia.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ministerul Finanțelor lansează o nouă emisiune de titluri de stat TEZAUR cu dobânzi neimpozabile, din 15 aprilie

Românii pot investi, începând de luni, 15 aprilie, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de...

Numărul companiilor care s-au închis în primele 2 luni din 2024, cu 40% mai mare decât în 2023

În primele două luni ale anului 2024, firmele din România se confruntă cu o realitate economică alarmantă, reflectată într-o creștere semnificativă a suspendărilor de...

Un nou gol pentru George Pușcaș în Serie B

Internaționalul român George Puşcaş a marcat un nou gol pentru Bari, care a fost învinsă cu scorul de 2-1, în deplasare, de Como, într-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă