21.7 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInternaționalBalena beluga, "spion" rus, ar fi fost ucisă cu focuri de armă

Balena beluga, „spion” rus, ar fi fost ucisă cu focuri de armă

Beluga Hvaldimir, cunoscută pentru speculațiile legate de posibile activități de spionaj, a fost găsită moartă la sfârșitul săptămânii trecute în sud-vestul Norvegiei.

Beluga ar fi fost împușcată

Organizațiile norvegiene pentru drepturile animalelor NOAH și One Whale au afirmat că beluga ar fi fost ucisă cu gloanțe și au depus o plângere la poliția norvegiană pentru deschiderea unei anchete penale.

Hvaldimir, descrisă ca fiind un cetaceu alb tânăr și sănătos, a fost găsită decedată sâmbătă, în largul coastelor Risavika.

Corpul său a fost transportat luni la Institutul Veterinar Norvegian pentru a fi supus unei autopsii, care va clarifica cauzele morții și va contribui la investigarea circumstanțelor acestui incident.

Raportul este aşteptat „în termen de trei săptămâni”, a precizat un purtător de cuvânt al institutului.

Rănile balenei sunt alarmante şi de o natură care nu poate exclude un act criminal – este şocant. Având în vedere suspiciunea de faptă criminală, este esenţial ca poliţia să fie implicată rapid, a spus directorul Noah, Siri Martinsen.

Beluga Hvaldimir este un delfin beluga renumit pentru circumstanțele neobișnuite ale vieții sale și pentru legătura sa cu activitățile de spionaj și securitate.

Născut în Oceanul Arctic, acest delfin a devenit cunoscut la nivel internațional după ce a fost găsit în apele Norvegiei în 2019, purtând un ham etichetat cu cuvintele „EQUIPMENT ST. PETERSBURG”.

Această descoperire a stârnit speculații privind posibila utilizare a delfinului în activități de spionaj de către forțele navale rusești, având în vedere că St. Petersburg este un important port militar în Rusia.

Hvaldimir a fost descoperit în apropierea coastelor Norvegiei, unde se comporta într-un mod neobișnuit de docil față de oameni și era dispus să interacționeze cu aceștia, ceea ce a dus la înlăturarea echipamentului său și la examinarea stării sale de sănătate de către experți.

Cunoscută și ca delfinul alb, aceasta a fost ulterior eliberat în mare și s-a întors la viața sălbatică, însă povestea sa a captat atenția mondială și a generat dezbateri despre etica utilizării animalelor în scopuri de spionaj și despre impactul acestor practici asupra vieții sălbatice.

Hvaldimir a devenit simbolul discuțiilor despre protecția animalelor și despre responsabilitatea umană față de specii, fiind o amintire vie a complexității relațiilor dintre oameni și lumea animală.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Drăguș, umilit de către antrenorul lui Trabzonspor!

Atacantul român Denis Drăguș se confruntă cu dificultăți în debutul său la Trabzonspor. Denis Drăguș, care a avut un sezon anterior impresionant la Gaziantep, trece...

Studiu: Clienții băncilor românești sunt mai puțin loiali decât media europeană

Un studiu realizat de compania de consultanță în management Kearney arată că 73% dintre clienții băncilor europene și-au păstrat contul principal la aceeași instituție...

Eclipsa parțială de Lună va fi vizibilă din România

O eclipsă parțială de Lună va avea loc în noaptea de marți spre miercuri, 17 spre 18 septembrie, conform anunțului făcut de reprezentanții Observatorului...
Ultima oră
Pe aceeași temă