„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul administrării de medicamente psihotrope, fără reţetă sau recomandare, copiilor şi bătrânilor din trei centre sociale din judeţul Gorj. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22, art. 34 şi art. 50 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, dreptul la ocrotirea sănătăţii şi protecţia persoanelor cu handicap”, se arată într-un comunicat al AP.
Mass-media a relatat despre faptul că mai mulţi medici, asistente şi şefi din trei centre sociale din Gorj ce aparţin Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au fost audiaţi după ce mai mulţi copii şi bătrâni ar fi primit, fără reţete medicale, mai multe medicamente care conţin substanţe psihotrope. Situaţia a ieşit la iveală în urmă cu trei ani, iar conducerea DGASPC Gorj a dispus atunci anchete interne.
Presa menţionează că, în ciuda faptului că angajaţii vizaţi de acele rapoarte au fost sancţionaţi atunci, ei au continuat în administrarea de medicamente psihotrope fără reţetă mai multor bătrâni şi copii din centrele sociale. Au fost sesizate Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţia pentru Protecţia Consumatorului. Directorul DGASPC Gorj a spus că i s-au cerut documente referitor la acest caz, precizând că medicamente cu conţinut stupefiant sunt administrate beneficiarilor în baza prescripţiei medicale date de medicul specialist. El a declarat că nu sunt specificate persoane, cantităţi şi că nu ştie dacă au greşit sau nu angajaţii.
Potrivit directorului DGASPC Gorj, ca urmare a unei acţiuni a auditului intern al Direcţiei de verificare a respectării procedurii privind administrarea de medicamente beneficiarilor, precum şi activitatea personalului medical din trei servicii sociale subordonate DGASPC Gorj, respectiv Complexul de Îngrijire şi Asistenţă Dobriţa, Complexul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Bîlteni şi Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Târgu-Jiu, fosta conducere a DGASPC Gorj a făcut o sesizare către IPJ Gorj în februarie 2017.
Reprezentanţii DIICOT au confirmat că este o anchetă în derulare în acest caz. „Este in rem, pentru trafic de droguri de risc”, a declarat purtătorul de cuvânt al DIICOT.