10.2 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăȘtirile zileiAvertisment Europol cu privire la utilizarea dispozitivelor de urmărire Bluetooth în crima...

Avertisment Europol cu privire la utilizarea dispozitivelor de urmărire Bluetooth în crima organizată

În ultimii ani, Europol observă un fenomen criminal în creștere: utilizarea dispozitivelor de urmărire Bluetooth în crima organizată. Trackerele Bluetooth sunt dispozitive mici concepute pentru a ajuta oamenii să găsească obiecte personale, cum ar fi cheile și gențile, precum și vehiculele expuse riscului de furt. Ele pot fi atașate unui obiect pe care nu dorește să-l piardă și conectate fără fir la telefonul mobil sau tableta proprietarului.

Infractorii au fost întotdeauna rapizi în a adopta tehnologii noi și emergente, utilizându-le greșit pentru a-și atinge obiectivele criminale. Nu este diferit cu dispozitivele de urmărire Bluetooth: Europol vede acum infractorii care folosesc din ce în ce mai mult aceste dispozitive pentru a localiza mărfurile ilicite.

Marea majoritate a cazurilor raportate la Europol se referă la contrabanda de cocaină. Aceste dispozitive de urmărire au fost descoperite cel mai frecvent alături de cocaina în containerele transportate de produse alimentare, dar au fost găsite și ascunse în cufere maritime din vasele maritime.

Pe baza capacităților tehnologice ale trackerelor Bluetooth și a informațiilor partajate cu Europol, se confirmă că traficanții de droguri le folosesc pentru a urmări tranzitul mărfurilor ilicite. Prin intermediul trackerelor, încărcătura poate fi urmărită după sosirea în porturi și mai departe pe drum către locații de depozitare de pe piețele europene. Ele sunt probabil folosite și pentru a localiza transporturile ilicite la sosirea în porturi.

Pentru a avertiza cu privire la utilizarea greșită a acestei tehnologii, Europol a emis o notificare de avertizare timpurie restricționată tuturor statelor membre ale UE, precum și o versiune publică.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Cartelul mafiot din Buzău – DOSARUL DEZVOLTĂRII

Investigația noastră pătrunde într-un județ al României unde corupția și rețelele mafiote au înflorit mai puternic decât în oricare alt colț al țării....

Parlamentul Ungariei ratifică astăzi aderarea Suediei la NATO. Ungaria este singura țară aliată care nu îndeplinise această procedură

Parlamentul Ungariei are programată, în ziua de luni, 26 februarie 2024, procedura prin care va ratifica aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică. Dintre toate țările membre...

Marcel Boloș le-a pus gând rău evazioniștilor: „Activitatea economică ilicită va fi urmărită de serviciile teritoriale judeţene”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, că reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) presupune ca activitatea economică ilicită...
Ultima oră
Pe aceeași temă