12.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăȘtirile zileiAutorităţile au capturat de două ori mai multe ţigarete de contrabandă în...

Autorităţile au capturat de două ori mai multe ţigarete de contrabandă în primele şase luni

Campania „Stop Contrabanda” a fost lansată în primăvara anului 2017 de către British American Tobacco pentru a crea un punct de informare cu privire la contrabanda cu ţigări şi a veni în sprijinul autorităţilor cu o evidenţă a capturilor şi a zonelor celor mai afectate de traficul ilicit precum şi pentru a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii. Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră Română s-au alăturat campaniei în anul 2018, iar începând din această vară, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Direcţia Generală a Vămilor sunt de asemenea parteneri ai BAT în cadrul campaniei „Stop Contrabanda”.

”Valoarea totală a ţigaretelor confiscate de către autorităţile române se ridică la peste 41 de milioane de lei, bani care ar fi fost altfel folosiţi pentru finanţarea reţelelor de criminalitate organizată”, arată un comunicat.

România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu ţigarete din Europa de Est. Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei), potrivit platformei.

Eforturile autorităţilor au condus la o reducere a consumului de produse ilegale, pentru care nu se plăteşte nicio taxă, de la 16,3% în primele şase luni ale anului trecut, la 15,8% în 2019. Companiile de tutun spun că au virat mai mulţi bani la bugetul de stat, în cazul British American Tobacco creşterea fiind de peste 90 de milioane de euro.

„Munca autorităţilor înseamnă mai puţine produse care nu respectă reglementările europene ajunse pe piaţă, o şansă la o competiţie corectă pentru jucătorii oneşti şi mai mulţi bani la bugetul de stat. În contextul eforturilor statului de întărire a securităţii frontierelor în vederea asigurării unei creşteri economice sustenabile precum şi ale celor ale mediului de afaceri de informare şi educare a consumatorilor asupra impactului traficului ilicit, sunt greu de înţeles iniţiative radicale menite să pună beţe în roate luptei cu contrabandiştii, cum ar fi recent propusa interzicere a expunerii produselor din tutun în cele peste 70.000 de magazine din România şi taxarea lor suplimentară”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco România.

România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la şase ori mai mic.

Reducerea consumului de produse ilegale, pentru care nu se plătesc taxe, are efecte pozitive asupra bugetului de stat. British American Tobacco a plătit cu 15% mai mulţi bani la bugetul de stat în primul semestru al lui 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, depăşind pragul de 3 miliarde de lei doar din accize într-un interval de şase luni.

Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.

Cele mai citite

Ce a discutat Iohannis cu Macron în Franța

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la Paris, la invitaţia preşedintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la o reuniune de lucru cu mai mulţi lideri...

Cel mai sensibil subiect al reuniunii lui Macron, la care a participat Iohannis. Ce țări NATO ar putea trimite trupe în Ucraina

Cel mai sensibil subiect care s-a discutat la reuniunea de la Paris, din data de 26 februarie 2024, organizată de președintele Emmanuel Macron, a...

Iuliana Demetrescu, în brigada finalei Ligii Națiunilor la fotbal feminin

Arbitrul român Iuliana Demetrescu va face parte din brigada care va conduce finala mare a Ligii Națiunilor la fotbal feminin, dintre Spania și Franța,...
Ultima oră
Pe aceeași temă