4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăPoliticăAustria și Olanda trimit o delegație comună în Bulgaria pentru a verifica...

Austria și Olanda trimit o delegație comună în Bulgaria pentru a verifica dacă o pot primi în Schengen. România încă n-a anunțat o asemenea vizită

O delegație formată din reprezentanți ai Olandei și Austriei va sosi în Bulgaria pentru a verifica dacă această țară a îndeplinit condițiile de acces în Spațiul Schengen, a anunțat ministrul bulgar de Interne, Kalin Stoyanov.

Delegația este așteptată în Bulgaria în perioada 10 – 15 septembrie 2023. Din partea Olandei, delegația ar urma să fie condusă de ministrul Migrației, Eric van der Burgh, care a discutat acest aspect cu ministrul bulgar de Interne și și-a exprimat acceptul de a veni în Bulgaria. Ministrul bulgar de Interne, Kalin Stoyanov, a declarat, la Sofia, că, pentru Bulgaria, cel mai important lucru în acest moment este să obțină acordul Olandei pentru a intra în Schengen.

Presa bulgară nu amintește nimic despre menținerea corelației între Bulgaria și România în ceea ce privește primirea în Schengen. Dar, dacă această corelație se menține, înseamnă că un vot pozitiv al Olandei pentru Bulgaria ar însemna automat un vot pozitiv al Olandei pentru România. Amintim că, la Consiliul JAI din decembrie 2022, Olanda a votat împotriva Bulgariei și a României, motivând ulterior că ar fi acceptat România, dacă nu era obligată să un vot comun pentru România și pentru Bulgaria.

Dacă în 10 – 15 septembrie 2023 Austria și Olanda vor evalua situația Bulgariei, înseamnă că, teoretic, la următoarea reuniune JAI de după 15 septembrie, s-ar putea discuta o nouă lărgire a Spațiului Schengen. În 2023, Consiliul JAI mai are programate reuniuni la 28 septembrie (Bruxelles), 19 – 20 octombrie (Luxemburg) și 4 – 5 decembrie (Bruxelles).

Pentru niciuna dintre aceste întâlniri încă n-a fost anunțat programul. În primul rând, este necesar ca tema extinderii Schengen să fie introdusă pe agenda reuniunii JAI. Pentru introducerea pe agendă a acestui subiect, un rol important îl are țara care deține Președinția Consiliului UE. În semestrul al doilea din 2023, această țară este Spania, care susține extinderea Spațiului Schengen.

Acum o lună, eurodeputatul român Nicu Ștefănuță făcea o evaluare asupra șanselor României de a fi primită în Schengen, în semestrul al doilea al anului 2023. Europarlamentarul Ștefănuță estima că România ar putea fi primită în Schengen abia în decembrie 2023, nu mai devreme. În privința Olandei, acolo vor avea loc alegeri legislative anticipate, la data de 22 noiembrie 2023. Alegerile sunt necesare întrucât coaliția de guvernare condusă de premierul Mark Rutte s-a destrămat, tocmai din cauza eșecului negocierilor asupra unui plan de măsuri care urma să limiteze migrația. Abia în funcție de rezultatul alegerilor din noiembrie, Olanda va decide dacă acceptă sau nu o nouă extindere a Spațiului Schengen, explica Nicu Ștefănuță.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Zgomotul misterios. „The Hum” afectează aproximativ 2% din populația globală

"The Hum" este un sunet misterios de frecvență joasă care afectează aproximativ 2% din populația globală. https://www.youtube.com/watch?v=WuSdzxhWpU0 Zgomotul misterios: "The Hum" Recent, acest fenomen a...

Croația reintroduce serviciul militar obligatoriu, după 16 ani de suspendare

Ministerul Apărării din Croația, membră NATO din 2009, a anunțat marți că, începând cu ianuarie 2025, va demara procesul de reintroducere a serviciului militar...

Marcel Ciolacu publică facturile pentru zborurile la Nisa. Premierul spune că și-a plătit „din banii lui” deplasările

Premierul Marcel Ciolacu a publicat, miercuri seară, un videoclip pe TikTok în care arată trei facturi despre care spune că sunt cele pentru zborurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă