Australia va cumpăra până la cinci submarine nucleare din Statele Unite(SUA), în urma unui acord comercial, negociat politic în anul 2022.
Submarinele fac parte din pactul AUKUS cu Regatul Unit, care poate dezvolta împreună o navă cu Australia.
Se așteaptă ca Australia să cumpere până la cinci submarine americane cu propulsie nucleară din clasa Virginia în anii 2030, ca parte a unui pact de securitate emblematic al Pacificului cu Statele Unite și Regatul Unit, potrivit a patru oficiali americani.
Conform așa-numitului acord AUKUS, cel puțin un submarin american va vizita porturile australiene în următorii ani și, până la sfârșitul anilor 2030, o nouă clasă de submarine va fi construită cu design din Marea Britanie și tehnologie americană, a declarat unul dintre oficiali, relatează jurnalulnational.ro.
Premierul australian Anthony Albanese urmează să se întâlnească luni la San Diego cu președintele american Joe Biden și premierul britanic Rishi Sunak pentru a dezvălui următorii pași ai AUKUS. Pactul de securitate din Pacific anunțat pentru prima dată în septembrie 2021 este văzut ca o încercare de a contracara puterea în creștere și poziționarea asertivă a Chinei în regiune și a atras condamnarea de la Beijing.
Doi dintre oficiali, vorbind sub condiția anonimatului, au spus că, după vizitele anuale în port, SUA vor disloca câteva submarine în Australia de Vest până în jurul anului 2027.
La începutul anilor 2030, Australia ar cumpăra trei submarine din clasa Virginia și avea opțiunea de a cumpăra încă două.
Australia va lua cinci submarine nucleare de la SUA, sporind flota care include deja șase submarine din clasa Collins
Australia are o flotă existentă de șase submarine din clasa Collins cu propulsie convențională, care vor avea durata de viață extinsă până în 2036. Submarinele nucleare pot rămâne sub apă mai mult decât cele convenționale și sunt mai greu de detectat.
Oficialii nu au detaliat noua clasă de submarine planificată, inclusiv oferind detalii despre locațiile de producție.
Între timp, ziarul britanic Guardian a raportat miercuri, citând mai multe surse anonime, că Marea Britanie „a reușit în încercarea de a vinde submarine nucleare de proiectare britanică în Australia” și că Sunak „văzea despre asta” când le-a spus miniștrilor.
Acesta a sugerat că submarinele din clasa Virginia din SUA ar fi un „stop-gap”, în timp ce Australia și Marea Britanie au lucrat împreună la un proiect pentru un submarin de generație următoare de pe nava existentă din clasa Astute, observând că complexitatea sarcinii înseamnă că ar putea nu fii gata până în anii 2040.
Pentagonul a adresat întrebări Casei Albe, care a refuzat să confirme detalii despre orice anunț viitor. Ambasada Marii Britanii la Washington, DC nu a comentat direct raportul Reuters, dar a repetat un anunț de la Londra că Sunak va călători în SUA pentru discuții ulterioare despre AUKUS.
Ambasada Australiei din Washington, DC nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.
În cadrul acordului inițial AUKUS, SUA și Marea Britanie au convenit să ofere Australiei tehnologia și capacitatea de a desfășura submarine cu propulsie nucleară.
În prezent, nicio parte la Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), în afară de cele cinci țări pe care tratatul le recunoaște ca state cu arme – China, Franța, Rusia, Marea Britanie și SUA – nu are submarine nucleare.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!