8.2 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInternaționalAu reizbucnit confruntările militare în regiunea Nagorno-Karabah

Au reizbucnit confruntările militare în regiunea Nagorno-Karabah

Confruntările militare în regiunea separatistă Nagorno-Karabah au reizbucnit și există primele victime după armistițiul încheiat în anul 2020.

Azerbaidjanul a anunţat miercuri că armata sa a ocupat poziţii şi a distrus ţinte armene în enclava Nagorno-Karabah, în cadrul unei operaţiuni militare pe care a denumit-o ”Răzbunarea” şi care provoacă temeri privind riscul reizbucnirii unui război azero-armean în această enclavă azeră cu populaţie majoritar armeană.

Armata azeră ”a stabilit controlul asupra mai multor poziţii înalte”, printre care şi dealuri, a transmis Ministerul azer al Apărării, citat de AFP, adăugând că trupele azere îşi fortifică poziţiile ocupate.

Cele două tabere anunţaseră mai devreme moartea a cel puţin doi combatanţi armeni şi a unui soldat azer în această reizbucnire de violenţe.

Rusia, care a mediat acordul de încetare a focului ce a pus capăt războiului din anul 2020 şi a desfăşurat o forţă de menţinere a păcii în Nagorno-Karabah, a acuzat Azerbaidjanul că a încălcat armistiţiul în zona Saribaba.

Moscova ia ”măsuri pentru a stabiliza situaţia”, care se deteriorează în zonă, a transmis Ministerul rus al Apărării, potrivit agerpres.ro.

Confruntările militare din regiunea Nagorno-Karabah au reizbucnit cu tiruri de arme într-o zonă tampon de la frontiera armeană

Potrivit versiunii Ministerului azer al Apărării, trupele sale au fost ţinta unor tiruri în districtul Latcin, o zonă tampon între frontiera armeană şi Nagorno-Karabah, astfel că a lansat o operaţiune de represalii, de unde şi numele de ”Răzbunarea” pe care l-a dat acesteia.

Armenia şi Azerbaidjan îşi dispută din anii ’90 provincia azeră cu populaţie majoritar armeană Nagorno-Karabah. Ultimul lor război, purtat în toamna anului 2020, s-a soldat cu circa 6.500 de morţi şi a fost oprit prin armistiţiul negociat de Rusia în faţa unei înfrângeri iminente a trupelor armene.

Conform acordului încheiat atunci, Armenia a fost nevoită să cedeze Azerbaidjanului o parte a acestei provincii şi teritoriile azere din jurul ei pe care le controla după războiul desfăşurat la începutul anilor ’90.

Armenia are în mod tradiţional relaţii strânse cu Rusia, inclusiv prin apartenenţa la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC). În timpul conflictului din Nagorno-Karabah din toamna anului 2020 premierul Nikol Paşinian a cerut Moscovei ca OTSC să intervină, forţele armene fiind depăşite de capabilităţile armatei azere, care beneficia de sprijinul Turciei.

Kremlinul – care îl consideră pe Paşinian drept un politician pro-occidental, venit la putere în urma unei „revoluţii colorate” – a refuzat atunci, motivând că regiunea Nagorno-Karabah nu este teritoriul Armeniei, fapt recunoscut la nivel internaţional.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Manchester City finalizează transferul lui Omar Marmoush! Un nou star în atacul echipei

Omar Marmoush, atacantul egiptean în vârstă de 25 de ani, a fost oficial prezentat ca nou jucător al lui Manchester City, în urma unui...

Regina Camilla a Marii Britanii a marcat Ziua Memorială a Holocaustului printr-un discurs puternic

Regina Camilla a Marii Britanii a marcat Ziua Memorială a Holocaustului printr-un discurs puternic despre importanța memoriei și a luptei împotriva discriminării. Evenimentul a...

Propunere controversată în Rusia: Marea Neagră să fie redenumită „Marea Rusă”

Denis Bulanov, deputat în Duma Regională Saratov din cadrul Partidului Comunist, a propus redenumirea Mării Negre în „Marea Rusă”. Denis Bulanov a declarat că ideea...
Ultima oră
Pe aceeași temă