5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaAu crescut cererile pentru cetățenia Republicii Moldova, de când a început războiul...

Au crescut cererile pentru cetățenia Republicii Moldova, de când a început războiul în Ucraina

De când a început războiul în Ucraina, au crescut cererile pentru a dobândi cetățenia Republicii Moldova, informează presa de la Chișinău.

Aceste date sunt preluate de la Agenția Servicii Publice din Republica Moldova. „Pe parcursul anului 2022, în contextul evenimentelor din Ucraina s-a atestat o creștere semnificativă a numărului de aplicanți la cetățenia Republicii Moldova. Potrivit datelor din Registrul de stat al populației, în raport cu anul 2021, în anul 2022 numărul cererilor pentru cetățenia Republicii Moldova a crescut de la 7168 la 10799”, precizează Agenția Servicii Publice.

Potrivit Agenției, birourile din Chișinău cu atribuții în domeniul cetățeniei asigură următoarele servicii:

  • dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere;
  • dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin naturalizare;
  • redobândirea cetățeniei Republicii Moldova;
  • abrogarea Decretului sau a unei părți din Decretul Președintelui Republicii Moldova privind aprobarea renunțării la cetățenia Republicii Moldova;
  • determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova;
  • eliberarea adeverinței privind apartenenţă sau neapartenența persoanelor la cetățenia Republicii Moldova.

Comunicatul Agenției din Republica Moldova nu oferă informații suplimentare despre persoanele care solicită cetățenia. Întrucât se face referire la războiul din Ucraina, se presupune că mulți solicitanți provin din Ucraina.

Din momentul în care obțin cetățenia, aceste persoane primesc și dreptul de a vota la alegerile parlamentare și prezidențiale din Republica Moldova. Un alt amănunt important, dar care nu apare în comunicatul emis la Chișinău, ar fi câți dintre cei care solicită cetățenia sunt etnici români. Până acum, aproape jumătate dintre locuitorii Republicii Moldova erau de alte etnii decât cea română.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă