Astronauții NASA de la bordul Stației Spațiale Internaționale au fost informați să se pregătească pentru o evacuare urgentă, pe fondul creșterii îngrijorărilor legate de siguranță, notează DailyMail.
Scurgere la bordul stației
Agenția spațială americană și Roscomos monitorizează 50 de „zone de îngrijorare” legate de o scurgere în creștere la bordul stației.
NASA califică acum crăpăturile descoperite drept un „risc maxim de siguranță”, crescând gradul de amenințare la cinci din cinci.
Deși oficialii au fost conștienți de problemă încă din 2019, sursa exactă a scurgerii este încă necunoscută.
Toate fisurile potențiale au fost acoperite cu „o combinație de material de etanșare și petice”, însă NASA a avertizat că scurgerea a atins cel mai rapid ritm de până acum în luna aprilie a acestui an.
Îngrijorările cu privire la siguranța stației sunt acum atât de mari încât NASA a negociat cu Roscomos să deschidă trapa doar atunci când este absolut necesar și să o țină închisă seara.
Și acesta nu este singurul motiv de îngrijorare, deoarece agenția spațială a avertizat că ISS riscă să fie lovită de micrometeori și resturi spațiale.
Stația Spațială Internațională (ISS – International Space Station) este unul dintre cele mai ambițioase proiecte de cooperare internațională în explorarea spațială, fiind un laborator de cercetare unic, aflat pe orbita joasă a Pământului.
Lansată la începutul anilor 2000, ISS este operată în comun de cinci agenții spațiale principale: NASA (Statele Unite), Roscosmos (Rusia), JAXA (Japonia), ESA (Europa) și CSA (Canada). Aceasta orbitează Pământul la o altitudine de aproximativ 400 km și completează o rotație completă în jurul planetei noastre o dată la 90 de minute, călătorind cu o viteză de 28.000 km/h.
Construcția ISS a început în 1998, când primul modul, denumit Zarya, a fost lansat de agenția spațială rusească Roscosmos. De atunci, au fost adăugate treptat diverse module și structuri, fiecare având funcții specifice, de la module de cercetare și laboratoare până la spații de locuit și platforme pentru experimente externe.
ISS este acum compusă din mai multe module presurizate și structuri de susținere, create în colaborare de diferite agenții spațiale. Stația măsoară aproximativ 109 metri lungime, fiind comparabilă ca mărime cu un teren de fotbal.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!