7.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoASF respinge numirea lui Septimiu Stoica membru în CA al Bursei Române...

ASF respinge numirea lui Septimiu Stoica membru în CA al Bursei Române de Mărfuri. Societatea condusă de Gabriel Purice, abonată la sancțiuni

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a respins învestirea economistului Septimiu Stoica în Consiliul de Administrație (CA) al Bursei Române de Mărfuri (BRM), societate controlată de Gabriel Purice.

Printr-o decizie semnată de președintele ASF, Nicu Marcu, obținută de cotidianul național “România liberă”, Autoritatea de Supraveghere Financiară a respins solicitarea de servicii de investiții a Bursei Române de Mărfuri S.A. (Romanian Commodities Exchange) de autorizare a lui Septimiu Stoica în calitate de membru în CA al societății.

Decizia ASF

“Prezenta Decizie poate fi atacată la Curtea de Apel București, Secția contencios administrativ și fiscal, în termen de 30 de zile de la data comunicării, în conformitate cu prevederile art. 33 alin. (7) din Regulamentul A.S.F. nr. 1/2019 privind evaluarea și aprobarea membrilor structurii de conducere și a persoanelor care dețin funcții-cheie în cadrul entităților reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările și completările ulterioare. Prezenta decizie intră în vigoare la data comunicării acesteia către societatea de servicii de investiții financiare Bursa Română de Mărfuri S.A. (Romanian Commodities Exchange)”, se arată în decizia ASF. nr. 1225 din 21.11.2023.

Decizia ASF ridică semne de întrebare, având în Vedere că Septimiu Stoica este considerat unul dintre cei mai buni specialiști din România pe piața de capital.

Stoica a fost președintele Bursei Române de Valori, președintele RASDAQ (Bursa electronică de valori românească), director general adjunct al Bursei Române de Mărfuri și membru al consiliului de administrație în diverse instituții financiare.

BRM a lui Purice, abonată la sancțiuni

Pe site-ul BRM, Septimiu Stoica figurează în continuare ca membru interimar CA.

Image of a website with the BRM logo

“România liberă” a solicitat ASF să precizeze motivele pentru care Septimiu Stoica nu a fost validat în CA  al BRM.

Vom publica răspunsul ASF, când îl vom primi.

Nu este exclus ca refuzul să fie determinat de erori de procedură ale societății.

Sub conducerea președintelui Gabriel Purice, BRM a fost sancționată în mai multe rânduri de ASF.

Anul acesta, Purice a primit o amendă de 5.000 lei.

Gabriel Purice BRM racing car

“Ca urmare a raportului de control permanent privind supravegherea prudențială a SSIF Bursa Română de Mărfuri și a Fondului de Compensare a Investitorilor, a fost dispusă sancționarea cu amendă în suma de 5.000 lei a domnului Gabriel Purice în calitate de Director general al SSIF pentru neplata contribuției aferentă anului 2021 către FCI, contribuție datorată în calitate de  administrator loc de tranzacționare”, informează ASF pe site-ul său.

Nereguli au fost identificate la BRM și anul trecut.

Ca urmare a valorificării rezultatelor unui control inopinat la S.S.I.F. Bursa Română de Mărfuri S.A., au fost dispuse următoarele măsuri:

  • sancționarea cu avertisment a S.S.I.F. Bursa Română de Mărfuri S.A.;
  • sancționarea cu avertisment a domnului Dragoș Onea, în calitate de persoană responsabilă cu administrarea riscurilor;
  • instituirea unui plan de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate.

Principalele deficiențe constatate au vizat aspecte privind cerințele prudențiale.

  • Braiconf S.A. – Sancționarea cu avertisment a domnului Toderiță Ștefan – Alexandru, acționar al Braiconf S.A., pentru nerespectarea obligației de a raporta atingerea/depășirea poziției de 5% din drepturile de vot asupra emitentului.
  • S.S.I.F. Share Invest S.A. – Urmare a unui raport de control permanent au fost dispuse următoarele măsuri: Sancționarea cu avertisment a S.S.I.F. Share Invest S.A. și limitarea obiectului de activitate la nivelul unui capital inițial de 50.000 euro. Măsura a fost dispusă ca urmare a faptului că societatea nu deține nivelul minim necesar de fonduri proprii aferent obiectului de activitate autorizat”, mai arată ASF.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Teodosie a demonstrat că barba te ajută să nu se vadă cât de ciuntit ieși de la Sinod

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, le-a demonstrat tuturor bărbaților, prin propria exemplificare, de ce este benefic să porți...

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...

Robert Negoiță va candida la Primăria Sectorului 3 din partea PSD

Marți, în cadrul ședinței de Birou Permanent al PSD București, a fost validată în unanimitate propunerea PSD Sector 3 pentru candidatura lui Robert...
Ultima oră
Pe aceeași temă