18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăASF propune sancțiuni pentru șoferii fără RCA, însă companiile de asigurări fac...

ASF propune sancțiuni pentru șoferii fără RCA, însă companiile de asigurări fac legea

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) propune noi măsuri pentru a sancționa șoferii, însă nu am văzut nici până acum noi propuneri legislative pentru a sancționa marii asiguratori, pentru a evita noi falimente recente, așa cum este cazul City Insurance și Euroins.

În piață, sunt semnale că asiguratorul Grawe cu un portofoliu mult prea mare de clienți ar putea fi următoarea victimă a falimentului. Este vorba despre prea multe polițe vândute și prea puține cazuri rezolvate, iar numărul clienților care se plâng de această situație crește alarmant. Grupurile de profil pe rețelele sociale sunt pline de plângeri de cazuri nesoluționate sau de pagube subestimate.

În ciuda neregulilor de pe piață, ASF are în vizor noi sancțiuni pentru șoferi.

,,Urmărim facilitarea unor opțiuni pentru toți posesorii de RCA astfel încât să existe posibilitatea suspendării voluntare și efective a contactului RCA; efectuarea plății primei RCA în rate; opțional, introducerea franșizei în contractul RCA; posibilitatea de accesare a certificatului privind istoricul de daune de către angajator, evident în condițiile legii GDPR. Dacă, de exemplu, un transportator angajează un șofer e bine ca el să știe istoricul de conduită a acestui șofer în trafic și, cu acordul șoferului profesionist, angajatorul poate accesa, cum e biroul de credit, acest certificatul de daunalitate.

De asemenea, legea va permite interconectarea tuturor bazelor de date MAI, RAR, BAR astfel încât să putem urmări, cum azi urmărim rovinieta prin sistemul național de camere, deci o monitorizare electronică, vom putea urmări în trafic pe toți cei care circulă și au RCA valabil, astfel încât să creștem nivelul de acoperire prin asigurările RCA, ce va avea drept consecință directă o scădere a primelor pentru RCA.
Că până la urmă ne interesează să avem un preț rezonabil pentru toți românii și sustenabilitatea sistemului de asigurări”, a declarat Alexandru Petrescu pentru B1 TV.

Cât despre amenzile propuse de ASF pentru șoferii care nu au RCA, el a afirmat că acestea au fost crescute deoarece dacă un astfel de șofer produce un accident costurile le plătim toți.

ASF a propus amenzi de cinci ori mai mari pentru cei care circulă fără RCA sau cu RCA suspendat: „Contravenția prevăzută la alin. (1) lit. k) se constatată și se sancționează prin derogare de la art. 8 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare cu amendă în cuantum de 5.000 de lei pentru vehicule având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone și de 20.000 de lei pentru cele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone”.

De asemenea, Autoritatea mai vrea ca amenzile să fie aplicate atât proprietarului mașinii, cât și șoferului, dacă nu este vorba despe aceeași persoană.

„Trebuie să ne oprim din peticeală. Am avut câteva eșecuri majore în zona asiguratorilor RCA.”, a mai precizat șeful ASF.

3 miliarde de euro, „gaură” la buget, de la două companii

Din anul 2014 până acum, toate avertismentele transportatorilor s-au adeverit, în legătură cu falimentele companiilor de asigurări care au provocat daune de miliarde de euro. Doar City Insurance și Euroins au făcut o „gaură” în bugetul României de circa 3 miliarde de euro, dar au mai fost și alte falimente, anterior.

Când au intrat în faliment, City Insurance și Euroins reprezentau împreună aproape 80% din piața RCA. Service-urile auto aveau, în luna aprilie, peste 140.000 de dosare de daună nedespăgubite nici de City Insurance, nici de FGA, și peste 160.000 de dosare de daună neachitate de Euroins și nedespăgubite de FGA. 

Cele aproximativ 300.000 de dosare de daună neachitate se ridicau la o valoare totală de 600 de milioane de euro, la care se adaugă costurile judiciare, onorariile avocaților și dobânzile bancare – o pagubă calculată de reprezentanții service-urilor la peste un miliard de euro, în timp ce prețul RCA crescuse deja cu 250% față de situația de acum 2 ani. 

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Nu se mai găsesc saci în sectorul 1! Armand și Tudorache își fac mâna pentru alegeri

Ilustrație: Marian Avramescu Un fenomen extrem de rar pe raza sectorului 1 din Capitală, de aproximativ trei ani și jumătate, a început să fie...

Joe Biden, discuție telefonică cu Benjamin Netanyahu

Preşedintele american Joe Biden a discutat duminică la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, prilej cu care şi-a reafirmat angajamentul ferm faţă de securitatea...
Ultima oră
Pe aceeași temă