3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăPoliticăAșa-zisul "Ținut Secuiesc" produce o nouă dispută între România și Ungaria. Un...

Așa-zisul „Ținut Secuiesc” produce o nouă dispută între România și Ungaria. Un parlamentar ungar acuză România. Ambasadorul Ungariei este convocat la sediul MAE

Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat, marți, la sediul Ministerului Afacerilor Externe al României, pentru a i se transmite poziția părții române în noul scandal legat de așa-zisul „Ținut Secuiesc”.

Scandalul a izbucnit de la o postare pe facebook a lui Németh Zsolt, care este președintele Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei. Cu o zi înainte, în dimineața zilei de 6 februarie 2023, parlamentarul maghiar postase pe facebook următorul mesaj:

„A székely zászló addig lobog a magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam engedélyezi korlátozástól mentes szabad használatát Románia egész területén!
Hajrá székelyek! Hajrá Erdély!”

(„Drapelul secuilor va flutura pe fațada instituțiilor publice maghiare până când statul român va permite folosirea fără restricții în toată România!

Haideți secuilor! Hai Transilvania!”)

Acest text este însoțit de o fotografie în care steagul așa-zisului Ținut Secuiesc apare fluturând alături de drapelul național al Ungariei.

O zi mai târziu, marți, a reacționat și Ministerul Afacerilor Externe al României. Comunicatul postat pe site-ul MAE este următorul:

„Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă ferm comentariile președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, publicate ieri, 6 februarie 2023, pe pagina sa de Facebook, privind pretinsa îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului așa-zisului ținut secuiesc.

Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat, în această dimineață, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, la sediul MAE român, pentru a i se comunica poziția părții române.

Ministerul Afacerilor Externe evidențiază, în acest context, faptul că ordinea de drept din România consacră dreptul persoanelor aparținând tuturor celor 20 de minorități naționale de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice.

În ceea ce privește însemnul așa-numitului ținut secuiesc, în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire și deci nici îndreptățirea la vreun însemn oficial specific.

Totodată, orice autoritate administrativ-teritorială din România are dreptul de a-și stabili propriile însemne, care trebuie să fie reprezentative pentru ansamblul populației rezidente în acea unitate administrativ-teritorială.

Ministerul Afacerilor Externe reia insistent apelul la reținere în declarațiile din spațiul public și reamintește așteptarea părții române ca oficialii ungari să acționeze cu responsabilitate în logica relației strategice dintre cele două state, a Tratatului politic de bază din 1996 și în dorința consolidării cooperării bilaterale în toate domeniile de interes, în beneficiul tuturor cetățenilor români și ungari indiferent de etnie”

Németh Zsolt (59 de ani) este membru al Parlamentului Ungariei încă din anul 1990. El este membru al partidului Fidesz, de centru dreapta. Președintele Fidesz este premierul Ungariei, Viktor Orbán.

În România, controversa legată de arborarea așa-zisului steag secuiesc datează de mai bine de zece ani. Din punctul de vedere al autorităților române, denumirea Székelyföld (Ținutul Secuiesc) sugerează o intenție de autonomie teritorială.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...
Ultima oră
Pe aceeași temă