UPDATE 16.15
Lansarea Artemis I a fost amânată după ce inginerii NASA nu au reușit să răcească motorul 3.
Cea mai devreme oportunitate de a lansa din nou este ora 12:48 ET pe 2 septembrie, dar Agenția Spațială a SUA a spus că nu știe dacă va fi rezolvată problema la timp.
„Trebuie să așteptăm să vedem ce iese din datele lor de testare pe care le adună în prezent, iar echipa de lansare va lua o decizie ”, a spus Derrol Nail de la NASA Communications.
Misiunea Artemis I – care își propune să readucă oamenii pe Lună pentru prima dată în jumătate de secol – a depășit numeroase întârzieri tehnice și o pandemie globală pentru a fi pregătită pentru primul său zbor de testare luni.
Dacă va decurge cum trebuie, va fi prima dată când oamenii vor încerca să se întoarcă pe Lună de la programul Apollo care a fost anulat în 1977. Primul zbor de testare va trimite nava spațială Orion pe orbita Lunii într-o călătorie de 42 de zile către testarea sistemelor de navigație, propulsie și susținere a vieții.
Orion va zbura la aproximativ 60 de mile deasupra suprafeței Lunii la cea mai apropiată abordare, înainte de a utiliza atracția gravitațională a satelitului pentru a călători cu 40.000 de mile mai departe, cel mai departe parcurs efectuat de orice navă spațială capabilă să transporte oameni.
Pentru călătoria sa de întoarcere pe Pământ, primește o altă asistență gravitațională de la Lună pentru a pune racheta din nou pe drumul cel bun pentru o amerizare în Oceanul Pacific, în largul coastei San Diego, în octombrie.
Dacă va avea succes, cea de-a doua etapă, Artemis II, este programată pentru lansare în 2024, care va vedea patru astronauți să se întoarcă pe orbita Lunii, cu o atingere completă pe suprafața lunară, care va avea loc în 2025.
Înainte de lansare, Joseph Aschbacher, directorul general al Agenției Spațiale Europene, care furnizează Modulul de servicii european, care alimentează Orion, a declarat: „Artemis amintește de saltul uriaș pentru omenire care a fost făcut în 1969, care a pus în cele din urmă 12 astronauți pe Lună.
„De data aceasta vom merge pe Lună să stăm și să construim.”
Lansarea Artemis 1 a fost amenințată de o scurgere de hidrogen dar și de vremea proastă
Se crede că zborul de testare Artemis către Lună a fost din nou pe drumul cel bun după ce a fost remediată o scurgere suspectă de hidrogen, dar noi probleme ar putea restabili misiunea.
Inginerii cred că au descoperit o posibilă fisură într-o flanșă din zona inter tanc a etapei centrale. Acest lucru este potențial foarte grav, deoarece ar putea indica o defecțiune a sistemului de protecție termică.
În plus, motorul numărul trei este încă prea cald pentru lansare.
Anterior, fusese remediată o problemă privind combustibilul rachetei, deși s-a remarcat la acea vreme că schimbările de vreme ar putea încă afecta momentul lansării.
La acea vreme, Derrol Nail, de la NASA Communications, a spus: „Arătăm bine până acum”. Cu toate acestea, nu este încă clar dacă aceste ultime probleme ar putea afecta lansarea.
Ora inițială de lansare a fost stabilită pentru 8.33 am ET (1.33 pm BST), cu o fereastră de două ore după aceea în care racheta poate decola, dar Nasa a spus: „Se anticipează că cronologia se va schimba”.
Dacă Artemis 1 nu se poate lansa astăzi, următoarele ferestre sunt pe 2 și 5 septembrie, deși există îngrijorări că vremea înrăutățită ar putea afecta zborurile, deoarece Florida intră în sezonul uraganelor.
Super racheta pentru lună (SLS) va trimite o navă spațială Orion pe Lună, ajutată de Alexa de la Amazon. Va fi folosită pentru a controla o varietate de dispozitive personale, cum ar fi telefoane și difuzoare. Alexa va ajuta cu aspectele tehnologice ale misiunii lui Artemis 1 într-un proces numit Callisto.
Callisto va prezenta inteligența artificială în colaborare cu producătorul Orion Lockheed Martin.
Lisa Callahan, vicepreședinte și director general al spațiului comercial civil pentru Lockheed Martin, a declarat: „Callisto va demonstra o tehnologie inedită de acest fel care ar putea fi folosită în viitor pentru a permite astronauților să fie mai autonomi în timp ce explorează. în adâncul spațiului.”
Vremea rea
„În acest moment, prognoza meteo pentru Cape Canaveral în dimineața zilei de 29 august sugerează că ar putea fi furtuni.”
Mega-racheta lunară, cunoscută oficial sub numele de Space Launch System (SLS) care transportă nava spațială Orion, va primi undă verde doar în condiții meteorologice specifice, ceea ce înseamnă că temperatura, vântul, ploaia, acoperirea norilor și fulgerul trebuie să joace minge pentru o ascensiune sigură.
SLS nu se poate lansa deloc prin ploaie, așa că condițiile lipicioase și furtunoase provoacă îngrijorare deloc surprinzătoare.
Cea de-a 45-a escadrilă meteorologică, care furnizează prognoze pentru lansările în spațiu, prezice în prezent o șansă de 70% de precipitații în timpul ferestrei de viață de luni și un risc de 40% de fulgere.
Dacă fulgerul este observat la 10 mile marine de complexul de lansare, atunci echipa trebuie să aștepte 30 de minute de vreme fără iluminare înainte de a continua numărătoarea inversă.
Acoperirea norilor cumulus într-un interval de zece mile marine ar putea întârzia, de asemenea, decolarea, iar ascensiunea va fi întreruptă dacă traiectoria de zbor SLS se încadrează la o rază de trei mile marine de un nor de resturi de furtună.
Condițiile de vânt și temperatură trebuie de asemenea monitorizate, pentru a se asigura că acestea cad într-o fereastră sigură. În cele din urmă, orice activitate crescută a soarelui, cum ar fi o erupție solară, ar putea duce, de asemenea, la o lansare întreruptă.