6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInternaționalArmata taiwaneză a ripostat cu focuri de avertisment către o dronă chineză

Armata taiwaneză a ripostat cu focuri de avertisment către o dronă chineză

Armata taiwaneză a tras marți focuri de avertisment către o dronă chineză, care a survolat o insuliță controlată de Taiwan în apropierea coastei chineze, a declarat un purtător de cuvânt militar.

Drona s-a îndreptat înapoi spre China după ce au fost trase focurile de armă, a precizat purtătorul de cuvânt. A fost pentru prima dată când au fost trase focuri de avertisment într-un astfel de incident.

Taipei şi Beijing au avut ulterior un schimb virulent de replici în legătură cu o recentă serie de incursiuni ale unor drone chineze pe deasupra insulelor taiwaneze Kinmen, preşedinta taiwaneză avertizând cu „contramăsuri ferme”, relatează France Presse, informează Agerpres.

Fotografii şi înregistrări video luate de drone asupra acestui arhipelag, situat la câţiva kilometri de oraşul chinez Xiamen, au circulat pe reţele de socializare chineze şi taiwaneze.

Una dintre înregistrări arată soldaţi taiwanezi aruncând pietre în direcţia unei drone pentru a încerca să o alunge, potrivit stiripesurse.ro.

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a afirmat marţi că China a utilizat o tactică de „zonă gri”, precum incursiunea dronelor, pentru a-şi continua „intimidarea militară” la adresa Taiwanului.

„Vreau să spun fiecăruia că, cu cât inamicul ne provoacă mai mult, cu atât noi trebuie să fim mai calmi. Nu vom provoca un război şi vom da dovadă de reţinere, dar aceasta nu înseamnă că nu vom lua contramăsuri”, a declarat ea în cursul unei vizite la o unitate a Forţelor aeriene pe insulele Penghu.

Armata taiwaneză a tras focuri de avertizare către o dronă chineză după ce s-a angajat să respingă orice imixtiune chineză în treburile interne ale insulei

Preşedinta taiwaneză a anunţat că a cerut Ministerului Apărării „să ia contramăsurile ferme şi necesare la momentul potrivit pentru a apăra securitatea spaţiului nostru aerian”.

Întrebat despre aceste înregistrări video luate de drone, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a apreciat luni că nu este vorba de un „caz care merită să fie discutat” pentru că dronele „zboară în jurul teritoriului chinez”.

Acest răspuns a declanşat mânia Taipeiului, care a comparat această hărţuire cu drone cu comportamentul unui „hoţ”.

„Cei care vin fără să fie invitaţi sunt numiţi hoţi, ca şi cei care forţează uşa sau spionează din aer, iar poporul din Taiwan nu primeşte astfel de hoţi”, a declarat Ministerul taiwanez de Externe într-un comunicat luni seara.

„Guvernul expansionist autoritar al Partidului Comunist chinez a făcut întotdeauna din hărţuirea altor ţări o rutină cotidiană şi titlul său de ‘făcător de tulburări regional’ este deci binemeritat”, potrivit documentului, citat de AFP.

Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii a Beijingului, care consideră insula parte a teritoriului său de recucerit într-o zi, eventual cu forţa, dacă va fi necesar.

Tensiunile în strâmtoarea Taiwan au atins recent cel mai înalt nivel înregistrat de mulţi ani, în urma vizitei preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, la începutul lunii august în insula autonomă.

Timp de o săptămână, China a recurs în chip de represalii la manevre militare terestre şi maritime, fără precedent de la mijlocul anilor ’90, în special prin survolarea insulelor Kinmen de către drone.

Cine pilotează aceste drone din China continentală nu a fost stabilit clar.

Până în prezent, Ministerul taiwanez al Apărării s-a limitat să lanseze rachete luminoase împotriva acestor drone, dar a avertizat că va lua „contramăsurile necesare”, inclusiv doborârea dronelor dacă va fi necesar, notează AFP.

Armata taiwaneză a tras marţi focuri de avertizare asupra unei drone chineze care a survolat o insuliţă controlată de Taiwan de lângă coasta chineză, a declarat un purtător de cuvânt militar, citat de Reuters. Drona s-a întors în China după aceste tiruri, conform aceluiaşi purtător de cuvânt.

Este pentru prima când focuri de avertisment sunt trase într-un astfel de incident, notează Reuters.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Ministerul Finanțelor atinge un record: 16,4 miliarde lei atrași de la populație prin titlurile de stat Fidelis în 2024

Cea mai recentă emisiune, derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a generat investiții de 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a atras de la...

Programul de guvernare propune stimulente pentru tinerii absolvenți și subvenții pentru angajatori

Tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată cu un contract de muncă pe perioadă nedeterminată vor primi o primă de stabilitate pe o...
Ultima oră
Pe aceeași temă