-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSportFotbalArgentina e în finala Cupei Mondiale din Qatar după ce Croația nu...

Argentina e în finala Cupei Mondiale din Qatar după ce Croația nu a avut nici o șansă

Argentina s-a calificat în finala Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins Croația, vicecampioana mondială, cu scorul de 3-0 (2-0), marţi seara, pe Lusail Stadium din Al Daayen, în prima semifinală.

Argentina, dublă campioană mondială (1978, 1986), va juca a şasea sa finală mondială, după ce le-a pierdut pe cele din 1930, 1990 şi 2014.

Sud-americanii au făcut un joc perfect apărare – contraatac, combinat cu prestaţii de excepţie ale lui Leo Messi şi Julian Alvarez. Messi a deschis scorul din penalty (34), iar Alvarez a reuşit o dublă (39, 69).

Meciul a avut o destul de lungă perioadă de tatonare, niciuna dintre echipe nedorind să se expună.

Prima fază de poartă a venit în min. 25, când Fernandez a şutat din afara careului, dar Livakovic a respins.

În min. 31, Perisic a şutat mult peste poartă din careu, dar câteva zeci de secunde mai târziu Alvarez a scăpat singur spre poarta croat şi a fost faultat de Livakovic, iar Messi a transformat impecabil penalty-ul acordat (34).

Prin reuşita din meciul cu Croaţia, Messi a devenit cel mai bun marcator al Argentinei la Cupa Mondială, cu 11 goluri, devansându-l pe Gabriel Batistuta.

Croaţii nu s-au dezmeticit prea bine şi Argentina şi-a dublat avantajul după o fază de senzaţie: Alvarez a dus mingea din propria jumătate până în poartă, trecând de Juranovic şi Sosa în careul croat (39).

Campioana Americii de Sud a mai avut două oportunităţi până la pauză, însă şutul trimis de De Paul (41) a fost deviat de Gvardiol în corner, iar mingea reluată cu capul de Mac Allister (42) la colţul scurt, după un corner, a fost respinsă salvator de Livakovic.

La poarta cealaltă, Otamendi a blocat şutul expediat de Modric (45).

Selecţionerul croat Zlatko Dalic a făcut schimbări ofensive la pauză, însă fără rezultat în jocul echipei sale.

Argentina a ajuns pentru a șasea oară în finala Cupei Mondiale după ce a trecut de Croația, având un joc foarte bun și în defensivă

Jucătorii antrenaţi de Lionel Scaloni, care au stat excelent în defensivă, au reuşit să îşi creeze şi alte situaţii de gol, dar Livakovic a prins şutul trimis de Paredes (49) de la 22 de metri, iar apoi a respins mingea trimisă de Messi din unghi (58).

Prima şansă notabilă de gol pentru ”Vatreni” a venit în min. 62, când Emilio Martinez a respins mingea trimisă cu capul de Lovren.

În min. 69, Argentina a încheiat conturile: Messi l-a chinuit pe Gvardiol pe o distanţă de 30 de metri şi a pasat decisiv pentru Alvarez, care a marcat din 6 metri.

Selecţionata Albiceleste a făcut un continuare un joc de conservare a rezultatului, reuşind acest lucru fără mari eforturi în faţa unei formaţii lipsite de prospeţime, de inspiraţie, nu în ultimul rând de forţă.

Croaţii au căutat măcar golul de onoare, însă primul lor şut pe poartă a venit abia în min. 73, când Perisic a tras din lovitură liberă de la aproape 30 de metri, însă Martinez a prins. O şansă notabilă s-a consemnat în min. 85, la un corner executat de Majer, la care Perisic a recentrat, dar Lovren nu a ajuns la minge să o trimită în plasă.

Majer (89), fără probleme pentru Martinez, Vlasic (90+3) şi Lovren (90+5), imprecişi, au căutat şi ei golul, fără succes.

Argentina a mai avut o ocazie bună în min. 83, când Mac Allister a şutat din voleu de la 16 metri, puţin pe lângă poartă.

Croaţia a ratat şansa de a juca a doua finală consecutivă la Cupa Mondială, însă va juca pentru medaliile de bronz.

Argentina, care a început catastrofal turneul final din Qatar, cu o înfrângere în faţa Arabiei Saudite (1-2), va juca a doua sa finală cu Lionel Messi în teren, după cea pierdută în 2014 în faţa Germaniei. Cupa Mondială este singurul trofeu care lipseşte din palmaresul impresionant al căpitanului echipei argentiniene.

Argentina şi Croaţia s-au mai întâlnit de două ori la Cupa Mondială, Croaţia câştigând cu 3-0 în grupe în 2018, în timp ce Argentina a câştigat cu 1-0 în 1998, tot în grupe.

A doua semifinală a Cupei Mondiale din Qatar va avea loc miercuri, între campioana mondială Franţa şi Maroc (Al Bayt Stadium – Al Khor, 21:00).

Finala mică e programată sâmbătă, iar finala Cupei Mondiale va avea loc duminică.

Argentina – Croaţia 3-0 (2-0)
Au marcat: Lionel Messi (34 – penalty), Julian Alvarez (39, 69).
Al Daayen, Lusail Stadium: 88.966 spectatori
Cupa Mondială 2022 – semifinală

Au evoluat echipele:
Argentina: 23. Emiliano Martinez – 26. Nahuel Molina (2. Juan Marcos Foyth, 86), 13. Cristian Romero, 19. Nicolas Otamendi, 3. Nicolas Tagliafico – 7. Rodrigo De Paul (14. Exequiel Palacios, 74), 24. Enzo Fernandez, 5. Leandro Paredes (25. Lisandro Martinez, 62), 20. Alexis Mac Allister (15. Angel Correa, 86) – 10. Lionel Messi (căpitan), 9. Julian Alvarez (21. Paulo Dybala, 74). Selecţioner: Lionel Scaloni.
Rezerve neutilizate: 1. Franco Armani, 12. Geronimo Rulli – 6. German Pezzella, 11. Angel Di Maria, 16. Thiago Almada, 18. Guido Rodriguez, 22. Lautaro Martinez.
Croaţia: 1. Dominik Livakovic – 22. Josip Juranovic, 6. Dejan Lovren, 20. Josko Gvardiol, 19. Borna Sosa (18. Mislav Orsic, 46) – 10. Luka Modric (căpitan; 7. Lovro Majer, 81), 11. Marcelo Brozovic (16. Bruno Petkovic, 50), 8. Mateo Kovacic – 15. Mario Pasalic (13. Nikola Vlasic, 46), 9. Andrej Kramaric (14. Marko Livaja, 72), 4. Ivan Perisic. Selecţioner: Zlatko Dalic.
Rezerve neutilizate: 12. Ivo Grbic, 23. Ivica Ivusic – 2. Josip Stanisic, 3. Borna Barisic, 5. Martin Erlic, 17. Ante Budimir, 21. Domagoj Vida, 24. Josip Sutalo, 25. Luka Sucic, 26. Kristijan Jakic.

Arbitru: Daniele Orsato; arbitri asistenţi: Ciro Carbone, Alessandro Giallatini (toţi din Italia); al patrulea oficial: Mohammed Abdulla Mohammed (Emiratele Arabe Unite)
Cartonaşe galbene: Livakovic (32), Kovacic (32), Romero (68), Otamendi (71).

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă