Gigantul petrolier saudit Aramco a anunțat un profit record de 161,1 miliarde de dolari (134 miliarde de lire sterline) pentru 2022, ajutat de creșterea prețurilor la energie și de volume mai mari.
Aceasta reprezintă o creștere de 46,5% pentru compania de stat, comparativ cu anul trecut, notează BBC.
Este cea mai recentă firmă energetică care a raportat profituri record, după ce prețurile energiei au crescut brusc în urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022.
ExxonMobil din America a obținut 55,7 miliarde de dolari, iar Shell din Marea Britanie a raportat 39,9 miliarde de dolari.
Aramco a declarat, de asemenea, dividende de 19,5 miliarde de dolari pentru trimestrul octombrie-decembrie 2022, care va fi plătit în primul trimestru al acestui an.
Cea mai mare parte din această sumă va merge către guvernul saudit, care deține aproape 95% din acțiunile companiei.
Țițeiul Brent, prețul de referință al petrolului, se tranzacționează în prezent la aproximativ 82 de dolari pe baril – deși prețurile au depășit 120 de dolari pe baril în martie, după invazia Rusiei, și în iunie anul trecut.
„Aramco a profitat de valul prețurilor ridicate la energie în 2022”, a declarat Robert Mogielnicki, de la Institutul statelor arabe din Golf din Washington. „Ar fi fost dificil pentru Aramco să nu aibă o performanță puternică în 2022”.
Într-o declarație de duminică, Aramco a precizat că rezultatele companiei au fost „susținute de prețurile mai mari ale țițeiului, de creșterea volumelor vândute și de marjele îmbunătățite pentru produsele rafinate”.
Președintele și directorul general al Aramco, Amin Nasser, a declarat: „Având în vedere că anticipăm că petrolul și gazele naturale vor rămâne esențiale în viitorul apropiat, riscurile de subinvestiție în industria noastră sunt reale – inclusiv contribuția la creșterea prețurilor la energie.”
Pentru a face față acestor provocări, a spus el, compania nu se va concentra doar pe extinderea producției de petrol, gaze și produse chimice – ci va investi, de asemenea, în noi tehnologii cu emisii reduse de carbon.
Aramco – a doua cea mai valoroasă companie din lume, doar după compania americană Apple – este un important emițător de emisii de gaze cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice.
Ca răspuns la anunțul făcut de Aramco, secretarul general al Amnesty International, Agnès Callamard, a declarat: „Este șocant ca o companie să obțină un profit de peste 161 de miliarde de dolari într-un singur an prin vânzarea de combustibili fosili – cel mai important factor care generează criza climatică.”
Ea a adăugat: „Este cu atât mai șocant cu cât acest surplus a fost acumulat în timpul unei crize globale a costului vieții și ajutat de creșterea prețurilor la energie ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.”
Arabia Saudită este cel mai mare producător din cadrul cartelului petrolier Opec (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol).
Regatul din Golf a fost condamnat pentru o serie de încălcări ale drepturilor omului: implicarea sa în conflictul din Yemenul vecin, asasinarea în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi, pentru încarcerarea disidenților și pentru utilizarea pe scară largă a pedepsei capitale.
Într-o altă evoluție separată, duminică, Iranul a declarat că exporturile sale de petrol au atins cel mai ridicat nivel de la reimpunerea sancțiunilor americane în 2018.
Ministrul petrolului, Javad Owji, a declarat că exporturile au crescut cu 83 de milioane de barili în 2022, comparativ cu cele 12 luni anterioare.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!